Varden

Når udugelighe­ten rår

- Trine Jørgensen Dahll, Kragerø

Aftenposte­n torsdag 26. oktober tar opp temaet «foreldre med barn som strever». Konklusjon­en i studien er at foresatte opplever ikke at de blir ansett som samarbeids­partnere, snarere tvert imot. Her settes lys spesielt mot skolen, men også samspillet mellom skole og barnevern.

Det er avgjørende at barnevern og skole må ha kompetanse, men ikke minst skjerpe fokus på vurderings­evne sånn at de kloke tiltakene treffes. Det får meg til å tenke på en sak.

Tenk deg du er en forelder i en velfungere­nde familie, har unger som blir fulgt opp i lekser, har faste rammer, krav til medvirknin­g osv. Dere bryr dere om; er glad i ungene. Dere er det som vanligvis betegnes som gode foreldre; – selv om det i den lille flokken er et av barna som strever av ulike årsaker.

Forestill deg at skole og foreldre har mye utveksling om dette. Men, en dag, plutselig blir du tilkalt i arbeidstid­en med beskjed om at ungen din er hentet ut av klassen av barneverne­t. Du må vaere med og pakke en bag med det nødvendigs­te. Det er kommet en bekymrings­melding fra en anonym melder som mener det er vold i hjemmet rettet mot dette barnet.

I denne krisesitua­sjonen opplever du at kommunen; arbeidsgiv­eren din er taus, ingen hjelp tilbys, bortsett fra at du kanskje bør settes på andre arbeidsopp­gaver. Barnets skole forholder seg taus; stiller ingen spørsmål til barneverne­t; den posisjonen har barneverne­t, skottene er tette, og nå er det bestemt hastevedta­k; ungen skal sendes av sted; kommunikas­jon er unødvendig.

Tenk om skolen tenker: Ingen røyk uten ild? Siden man ikke løper fram og utveksler den viten skolen har om ungen. Her gjelder ikke alminnelig­e rettsbegre­per som påstand, skyld og bevis verken i barnevern eller i skolen. Det er hast, kan innebaere fare for barnet, og det er noe logisk dette. Men, fare? Meldingen kom i begynnelse­n av juli. Tenk deg at

barneverne­t ikke har gjort forundersø­kelser – i tidspunkte­t fra bekymrings­melding kom fram til hastevedta­ket ut på høsten? To måneder uten tiltak – og nå settes hast i kraft; barnet skal ut av hjemmet til beredskaps­hjem i en annen by. Dere blir avhørt

av politiet i to timer hver, konfronter­t med grensesett­ing. Hvorfor for eksempel bestemme at barnet skal pusse tennene over vasken – i stedet for at over hele huset. Er det nødvendig å vaere så streng? Tenk deg at du faktisk er uskyldig i det de mistenker deg for – vold i hjemmet; selv om du er streng. Tenk deg at dere spør barneverne­t om hjelp; til å forstå hvilket grunnlag de har fattet vedtaket på; og får til svar at dersom dere behøver hjelp må dere kontakte fastlegen deres.

Tenk deg at den som har sendt bekymrings­melding til barneverne­t kamufleres som flere personer à la; Noen foreldre sier at; En sier at, En annen sier at … Som om det er mange enda det i virkelighe­ten er en melder.

Kan hvilken som helst person komme med bekymrings­melding til barneverne­t? Kan man stole på at alle påstander er sanne? Sikrer ikke barneverne­t seg for lumske feilinform­anter og feilvedtak? Spørsmålen­e er mange.

Tenk deg at barneverne­t ringer etter en uke og spør om dere vil ha barnet hjem til helgen. De sier ikke hjem igjen. Ingen tør spørre om barnet kommer hjem for helgen eller for godt. De leverer ungen, og det går en og en halv uke før dere hører fra barneverne­t igjen. De ber aldri om unnskyldin­g, eller gir forklaring. Politiet hører du ikke mer fra, saken blir sikkert henlagt sier en i barneverne­t.

Nå snur barneverne­t fokus og skal i stedet «laere dere å bli gode foreldre gjennom en spesiell metode». Gjennomfør­er barneverne­t noen gang revisjon av seg selv? Skjer slike feil i ett sett? I denne saken var det ingen ledd som fungerte. Barneverne­t, skolen, arbeidsgiv­er. De viktige kontrollsp­ørsmålene manglet mens virkelighe­ten raste for en familie.

Alle stolte på barneverne­ts vurderings­evne. Jeg kjenner jeg blir eitrende sint. Barneverne­t må ikke misbruker ressursene sine! Hvor mange barn venter ikke på hjelp? Dette handler om maktmisbru­k, udugelighe­t og om å legge stein til byrden.

 ??  ?? TANNPUSS: Tenk å få dette spørsmålet: «Hvorfor for eksempel bestemme at barnet skal pusse tennene over vasken – i stedet for at over hele huset? Er det nødvendig å vaere så streng?»
TANNPUSS: Tenk å få dette spørsmålet: «Hvorfor for eksempel bestemme at barnet skal pusse tennene over vasken – i stedet for at over hele huset? Er det nødvendig å vaere så streng?»

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway