Varden

Da Gud ikke svarte, gikk han til kilden

I rein fortvilels­e ville Bjørn Årseth finne ut hvorfor hans bønner ikke ble hørt. Det førte ham ut på en reise som har overrasket både ham selv og andre.

- BAMBLE ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

I en desperat situasjon ba han til Gud om hjelp. Da han ikke ble bønnhørt, leste Bjørn Årseth seg opp på Bibelen. Nå holder musikeren foredrag om emnet.

Bjørn Årseth er for de fleste kjent som musiker og kulturskol­elaerer i Bamble, men i løpet av de siste årene har han også blitt en selverklae­rt bibelnerd på fritiden.

– Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle bli en som holder foredrag om religion og bibelen, og det er mange som har blitt overrasket, sier han.

Søkte svar

Det er en dramatisk bakgrunn for det som har blitt en lidenska- pelig interesse for stathellem­annen.

– I 2005 ble jeg far til et barn med en alvorlig hjerneskad­e, og lette både i himmel og på jord etter alt som kunne hjelpe sønnen min. Jeg, som andre i en desperat situasjon, sendte noen bønner på den tiden, forteller Årseth om bakgrunnen for at han nå skal holde sitt andre foredrag om «Det nye testamente­ts jødiske røtter» på Bamble bibliotek torsdag kveld.

Da han opplevde at hans bønner ikke ble hørt, begynte han nemlig å studere Bibelen, nyere bibelforsk­ing og kildene til tekstene.

– Det som startet som en søken på svar fra en fortvilet pappa, ble en hobby og interesse som opptar mye av min fritid.

Bygge broer

Han omtaler det som en fantastisk reise, og sier han gleder seg som en unge til å dele med andre den kunnskapen han har tilegnet seg. Årseth har en historisk tilnaermin­g til Bibelen, og sier at målet med foredraget er å vaere en brobygger mellom troende og ikke-troende, jøder og kristne.

– Målet er å formidle noe av det vi vet om Bibelen i 2017. Mange lurer på hva det er som gjør at oppgående folk gidder å gå i kirka, mens andre ikke bryr seg om religion i det hele tatt. Jeg tror at hvis vi får til en dialog som øker forståelse­n og toleransen for hvorfor man har landet på det ene eller andre verdensbil­det, er det bare positive ting å få ut av det. Det som er ugunstig er når noen mener de sitter på fasiten, sier Årseth, og understrek­er at han ikke mener å ha alle svarene selv.

Ny reformasjo­n?

I foredraget skal han blant annet snakke om kildene og historien bak tekstene om Noahs ark og da Moses delte vannet i to, samt hvorfor tallet «666» omtales som det ondes tegn.

– Jeg håper det kommer både «prester og lekfolk». I bunn og grunn handler dette om vår vestlige kulturarv. Alle har hørt om «gull, røkelse og myrra». Nå kan de få vite mer om hva det betyr, sier Årseth.

Et annet aspekt av bibelforsk­ingen som interesser­er ham, er at vesentlige ord i Bibelen, som nåde og frelse, ikke nødvendigv­is er oversatt presist nok i den tradisjone­lle forståelse­n av bibelen.

– I år feirer reformasjo­nen 500 år. Den nye bibelforsk­ingen, som er utgangspun­kt for foredraget mitt, gjør at det kanskje kan vaere på tide, ikke bare med en revisjon, men en ny reformasjo­n i kristendom­men, sier Årseth, entusiasti­sk.

Forstår mer

Det som fascinerer han er at noen tror at Bibelen er Guds ord, mens andre bare ler av den.

– Jeg har erfart at jeg noen ganger må velge mine ord med omhu. For noen betyr Bibelen veldig mye, men jeg mener man ikke trenger å vaere redd for å laere mer om kildene og historien til tekstene av den grunn. Etter mitt syn bidrar det bare til å forstå mer av den, sier han.

Det som startet som en søken på svar fra en fortvilet pappa, ble en hobby og interesse som opptar mye av min fritid. Bjørn Årseth

 ??  ??
 ??  ?? BIBELNERD:
Bjørn Årseth musiker og selverklae­rt bibelnerd på fritida. Torsdag kveld holder han foredrag på Bamble biblio
BIBELNERD: Bjørn Årseth musiker og selverklae­rt bibelnerd på fritida. Torsdag kveld holder han foredrag på Bamble biblio

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway