Varden

Bestilte varer til stengt restaurant

Brewers stengte dørene, men bestilte store mengder hummer øl, indrefilet, prosecco og sprit.

- SKIEN Jon-Inge Hansen

Bostyrer tror varene kan ha blitt omsatt på en restaurant­båt under Mersmak og i et privat 50-årslag.

– Vi har mistanke om det ja, bekrefter bostyrer, advokat Bjørn Erik Serkland.

En uke etter at Brewers stengte 16. august, fordi de ville miste bevillinge­n sin, bestilte de 196 kilo reker, 20 spann hummer, 50 kilo krabbeklør og 12 kilo blåskjell fra den velrenomme­rte fiskehandl­eren Brødrene Berggren i Sandefjord.

Skalldyr i «høy prisklasse»

Dagen etter åpnet Mersmak. Ved kaia lå den innleide restaurant­båten «San Elen», som skulle servere sjømat til «et voksent klientell, høy prisklasse». Restaurant­båten sendte en faktura bare til Mersmak for 50 gjester på 54.637 kroner. Pengene er borte, de har ikke gått inn i konkursboe­t til Brewers.

Restaurant­båten ble drevet av selskapet Telemark restaurant­partner, som eies av eierne av Brewers, og ble drevet av den tidligere daglige lederen der. Nå har fiskebutik­ken i Sandefjord krav mot Brewers konkursbo, og de mot Telemark restaurant­partner, men bostyreren tror pengene forsvant som kontanter på utenlandst­ur da Mersmak var over.

Ølfat på avveie

Samme dag som Brewers stengte dørene, fikk de levert 442 liter fatøl fra Ringnes. Der sto det fortsatt da Brewers omsider begjaerte seg konkurs 25. september, men da var det ødelagt. Ølet var oppbevart uten kjøling, og Ringnes slo det rett i kloakken.

Ølet ble bestilt på tross av at Brewers allerede hadde 600 liter øl på fat som de bestilte under to uker før restaurant­en stengte. Ett av 20 fat er funnet urørt. Hvor resten har blitt av, er et mysterium.

– Det er uklart for meg hvor de resterende 19 fat med 570 liter øl har tatt veien. Det er usannsynli­g at dette skal vaere solgt i sin helhet fram til 16.8.2017, skriver borevisore­n i sin foreløpige rapport.

På privat fest?

Samme dag som ølbilen kom bestilte Brewers sprit for 5200 kroner: To flasker Jägermeste­r, to flasker Kalhua, tre flasker Jack Daniels, to flasker Sambucca og fire flasker Smirnoff.

Dagen før hadde de bestilt 24 flasker prosecco, 9,5 kilo bacon og 5,3 kilo indrefilet.

Ikke noe av dette er omsatt på Brewers. Bostyrer Serkland bekrefter at boet undersøker om deler av dette har blitt brukt i et privat 50-årslag. Der serverte den tidligere daglige lederen på Brewers og restaurant­båten blant annet reker, øl og prosecco: Drikk og spis så mye du vil for 500 kroner, framgår det av en Facebook-invitasjon til arrangemen­tet.

Bostyrer Bjørn Erik Serkland bekrefter at boet har lagret Facebook-invitasjon­en til festen og vil undersøke hvor varene kom fra.

Festen ble holdt i et festlokale i Nedre Hjellegate 18 i slutten av oktober, for en venn av bakmennene på Brewers. Eier og utleier av festlokale­t har, etter det Varden får opplyst, ikke noe med serveringe­n å gjøre.

– Trist og lei sak

Michael Rodenbeck var styreleder i Brewers AS da restaurant­en gikk konkurs, og ansvarlig for en drift som bostyrer mener på flere måter kan vaere økonomisk kriminalit­et.

– Det er vanskelig for meg å kommentere noe av dette. Jeg var nesten ikke der og hadde lite med selskapets drift å gjøre det siste halvåret. Det er en trist og lei sak, men jeg tror det skal ordne seg til det beste etter hvert, sier Rodenbeck.

Varden har denne uken forsøkt å komme i kontakt med medeieren på Brewers, Magnus Skrabeklev og den daglige lederen Per Cajus Pedersen, via telefon, sms, mail og Facebook. Skrabeklev, som også var nestleder i styret, har ikke vaert tilgjengel­ig, Per Cajus Pedersen svarer bare på sms.

– All mat og drikke som er

bestilt av Telemark restaurant­partner, som jeg eier, har ikke noe med Brewers å gjøre. Og hvor øl og sprit fra Brewers har tatt veien har jeg ingen kommentar til, skriver Per Cajus Pedersen.

Pedersen benekter at han har vaert daglig leder på Brewers.

– Utover det kan jeg ikke kommentere noen ting, skriver Pedersen i en sms.

Kommunen registrert­e og godkjente Per Cajus Pedersen som ny daglig leder på Brewers 3. juli.

Både Pedersen og Skrabeklev har fått tilsendt borapporte­ne på mail, og blitt bedt om å kommentere innholdet i dem.

– Tømte ut sider

Bostyret bekrefter også at de har en skjermdump av en Facebook-melding den daglige lederen la ut med sider til salgs. Brewers bestilte på vårparten 3600 flasker sider, til 58.500 kroner, som de påstår at de bare helte ut i sluket. Salgsverdi­en var 295.200 kroner.

– Også dette innkjøpet bør undersøkes naermere, skriver borevisor i rapporten til bostyret.

Det har ikke vaert lett for borevisor Bjørn Sti å ettergå pengeflyte­n i Brewers-konkursen. Først påsto de at de ikke hadde ført regnskap, men hadde bilag lagret i seks søppelsekk­er.

Åtte kilo i en pappeske

– Senere er det innlevert en pappeske på ca. 8 kg med regnskapsb­ilag, hovedsakel­ig kasseoppgj­ør og inngående fakturaer, usortert, skriver Bjørn Sti i sin midlertidi­ge borapport.

På grunn av mangel på dokumentas­jon forsøker borevisor å anslå pengestrøm­men gjennom restaurant­en.

I tillegg til en omsetning på 3,4 millioner som framgår av restaurant­ens bankkonti, betalt med kort og Vipps, anslår han at det har vaert et kontantsal­g på en mellom 550.000 og 1.650.000 som det ikke er gjort rede for.

Brewers har oppgitt et kontantsal­g på 541.000, som er langt under normalen for utelivsbra­nsjen.

– Ble feilfaktur­ert

I ettertid har eierne av Brewers hevdet at bestilling­en av skalldyren­e, som ble solgt på skalldyrbu­ffé ombord i «San Elen», ble feilfaktur­ert til Brewers, og egentlig skulle faktureres Telemark restaurant­partner.

Dette har Brødrene Berggren benektet, selv om det hadde vaert til betydelig fordel for dem selv. Da hadde de hatt et krav mot et aktivt selskap, nå har de bare et krav i et konkursbo der det ikke finnes nåla i veggen.

Til sammen er det registrert krav i boet på 1.991.785 kroner. – Det er ingen kreditorer som får noen penger her, sier bostyrer Bjørn Erik Serkland. ▶ jon-inge.hansen@vardenno

 ??  ??
 ?? FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG ?? STOR LEVERING: Samme dag som de stengte, fikk Brewers levert 442 liter fatøl fra Ringnes. Det sto der fremdeles da puben begjaerte seg konkurs over 5 uker etter, men da var det ødelagt fordi det hadde stått uten kjøling.
FOTO: LENA BEATHE ARNEBERG STOR LEVERING: Samme dag som de stengte, fikk Brewers levert 442 liter fatøl fra Ringnes. Det sto der fremdeles da puben begjaerte seg konkurs over 5 uker etter, men da var det ødelagt fordi det hadde stått uten kjøling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway