Varden

Nå vil de fengsle hyperkrimi­nell

Antallet kriminelle handlinger har blitt over hundre. Nå vil politiet fengsle den hyperkrimi­nelle, utilregnel­ige 34-åringen.

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

34-åringen er siktet for over hundre lovbrudd, men politiet har alltid måtte slippe ham fri fordi han er strafferet­tslig utilregnel­ig. Nå er det nok, politiet vil fengsle 34-åringen i dag.

– Han blir framstilt for fengsling onsdag, sier politiadvo­kat Per Steinar Bungum.

Tirsdag ble han fraktet til Skien, etter å ha blitt pågrepet i Oslo mandag kveld. Det ble han også fredag, da han oppførte seg truende i en fiskebutik­k i Oslo. Politiet i Telemark ba politiet i Oslo varetektsf­engsle han, men han ble løslatt.

«Klarer ikke å puste»

Politiet frafalt begjaering­en under rettsmøtet i Oslo tingrett lørdag, da det framkom at han var strafferet­tslig utilregnel­ig. Selv sa han: – Jeg klarer ikke å sitte inne. Jeg klarer ikke å sone og erklaert soningsudy­ktig. Jeg klarer ikke å puste når jeg sitter innesperre­t, jeg holder på å krepere.

Politiet kommer til å be om varetektsf­engsling i fire uker.

Ber om løslatelse

Hans forsvarer, advokat Andreas Nyhaug, kommer nok en gang til å begjaere han løslatt.

– Vilkårene for å varetektsf­engsle han er ikke til stede, sier Andreas Nyhaug.

Han anslår at han har fått 34-åringen løslatt 25 ganger bare siden sommerferi­en, etter at han har vaert pågrepet av politiet som har vaert helt maktesløse overfor den sinnsliden­de mannen.

Senest var på torsdag i forrige uke. Da var 34-åringen innsatt i fengsel for å sone forelegg han ikke hadde betalt. Strafferet­tslig utilregnel­ige kan heller ikke godta forelegg, og 34-åringen ble løslatt fra fengselet etter at advokaten hadde grepet inn.

Ifølge politiadvo­kat Per Steinar Bungum framstille­s han for fengsling på grunn av mengden kriminelle forhold.

Tvungen psykisk helsevern

Begrunnels­en for å fengsle den strafferet­tslig utilregnel­ige mannen er at de mener det er grunnlag for å få en dom på tvungen psykisk helsevern.

– Han er siktet for over hundre forhold nå, sier Bungum.

Forholdene han nylig ble pågrepet for i Oslo er truende og skremmende atferd. En overveiend­e del av forbrytels­ene han er siktet for er trusler, vold og skremmende atferd. Han skal ha slått ned både privatpers­oner, butikkansa­tte, fengselsbe­tjenter, familie, NAV-ansatte,

taxisjåfør, politibetj­enter og vektere.

En rekke ganger er han pågrepet med våpen på offentlig sted: lange kniver, tapetknive­r, øks og batong.

34-åringen er siktet for rekke tyverier fra butikker, innbrudd i bedrifter, tyveri fra beboer på et eldresente­r, innbrudd i restaurant­er og tyveri fra veska til en bussjåfør.

Mange ganger skal han ifølge siktelsen ha brutt seg inn bare for å ha et sted å sove.

34-åringen har vaert mest aktiv i Grenland, men er også siktet for flere forhold i Oslo.

17. mai rykket vaepnet politi ut til Odins gate etter melding om at en person sto på en veranda og viftet med et våpen. Det viste seg å vaere en luftpistol, som 34-åringen skal ha kastet opp på verandaen til naboen som angivelig eide våpenet. I naboleilig­heten bodde 36-åringen som to måneder senere ble drept i leilighete­n sin i Odins gate.

 ??  ?? NOK ER NOK: Etter over hundre kriminelle forhold mener politiet nok er nok, og vilvaretek­tsfengsle den hyperkrimi­nelle, utilregnel­ige 34-åringen.
NOK ER NOK: Etter over hundre kriminelle forhold mener politiet nok er nok, og vilvaretek­tsfengsle den hyperkrimi­nelle, utilregnel­ige 34-åringen.
 ?? FOTO: EIVIND TUNGESVIK ?? VIL FENGSLE: Politiadvo­kat Per Steinar Bungum.
FOTO: EIVIND TUNGESVIK VIL FENGSLE: Politiadvo­kat Per Steinar Bungum.
 ??  ??
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway