Varden

Rekordlav støtte ett år etter valget

Ett år etter Donald Trumps valgtriumf sliter presidente­n med rekordlav oppslutnin­g, politiske tilbakesla­g og Russland-gransking.

-

I dag er det ett år siden valgdagen i USA. Da satt han med øynene klistret til fjernsynss­kjermen mens han så på det som han antok kunne bli Hillary Clintons seiersfest. Så oppdaget han sjokkerte ansikter i folkemengd­en blant Clintontil­hengerne.

– Jeg tror han var klar over hvor uventet denne seieren var, sier Trumps mangeårige medarbeide­r Hope Hicks, som i dag er kommunikas­jonssjef i Det hvite hus, til Politico.

Ved kjøkkenbor­det i toppleilig­heten i Trump-tårnet hadde klokken passert midnatt. Trump var utropt til president. Han ville ikke bruke talen som lå klar fra før og forsøkte i stedet å finne bedre formulerin­ger. Han begynte å redigere i talen, for hånd, og leste høyt med lav stemme mens en håndfull valgkampme­darbeidere sto rundt ham.

– Han ønsket å framføre en tale som kunne ta brodden ut av all spenning og konflikt, og, mens hele verden så på, vise at han var en leder for alle, sier Hicks.

– Det som kunne ha vaert

– Til alle republikan­ere og demokrater og uavhengige i hele landet, det er på tide at vi står forent som ett folk. Tiden er inne, sa Trump i seierstale­n som ble kringkaste­t verden rundt.

Dette var et glimt av et presidents­kap som kunne ha vaert, konstatere­r nettstedet Politico.

Trump tilbrakte de første seks månedene med å få skikk på sine ansatte i Det hvite hus. Gjennom en turbulent tid fikk medarbeide­re sparken, og nye kom til. Lojalitet var nøkkelorde­t.

Trump har fram til nå stått bak en rekke personangr­ep, han har bidratt til gnisninger, har fortsatt sine verbale angrep på Clinton og måttet forsvare sin legitimite­t mens Russlandgr­anskingen vokser.

Lav oppslutnin­g

Den nye meningsmål­ingen som The Washington Post og ABC News presentert­e tre dager før ettårsmark­eringen av valgseiere­n, viser at bare 37 prosent synes presidente­n har gjort en god jobb. 59 prosent mener Trump har gjort en dårlig jobb.

Trump har dermed enda mindre støtte enn Bill Clinton hadde i 1993.

Den nye målingen kom mens Trump står overfor en rekke politiske og juridiske utfordring­er. Den mest presserend­e saken er spesialråd­giver Robert Muellers Russland-gransking.

Russland-gransking

I forrige uke ble tre tidligere Trump-medarbeide­re siktet. Mueller fortsetter arbeidet for å ferdigstil­le saken.

Trump har også måttet tåle nederlag i Kongressen, både når det gjelder Mexico-muren som han lovet å bygge, og når det gjelder å fjerne Obamacare.

I tiden som kommer, får Trump en ny sjanse når Kongressen skal utarbeide en ny skatteplan. Den må gå i middelklas­sens favør, krever Trump.

– Trumps presidents­kap kan se ut til å følge den vanlige presidentm­odellen, men baklengs, sier Yuval Levin, redaktør i det konservati­ve tidsskrift­et National Affairs.

– Det vanlige mønsteret er at man er produktiv det første året som president, og deretter går det over i en jevn, nedadgåend­e kurve med utmattelse, inkompetan­se og skandale. Trumps første år ser ut som det åttende året hos de siste presidente­ne. Starten hans var trolig verre enn det slutten kommer til å bli, sier Levin.

(NTB-AP-AFP)

 ??  ?? ETT ÅR SIDEN VALGET: Donald Trump kan i dag feire at det er ett år siden han ble valgt til USAs 45. president. Trump er nå ute på en rundreise i Asia og besøkte tirsdag Sør-Korea og president Moon Jae-in (t.h.) i landets hovedstad Seoul. I dag kommer...
ETT ÅR SIDEN VALGET: Donald Trump kan i dag feire at det er ett år siden han ble valgt til USAs 45. president. Trump er nå ute på en rundreise i Asia og besøkte tirsdag Sør-Korea og president Moon Jae-in (t.h.) i landets hovedstad Seoul. I dag kommer...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway