Varden

Solarie-kontroll skuffer strålevern­et

-

OSLO Statens strålevern har ført tilsyn med solarier i 200 kommuner og fant omfattende brudd på regelverke­t. – Vi er skuffet, sier direktør.

Foreløpig er bare 70 prosent av tallene fra storkontro­llen klare, men strålevern­et er likevel tydelige på at resultatet ikke er tilfredsst­illende.

– Det er omfattende brudd på regelverke­t, til tross for at bransjen har hatt god tid på å innrette seg, sier avdelingsd­irektør Hanne Kofstadmoe­n i Statens strålevern til NRK.

I fjor ble det innført 18-årsgrense for bruk av solarium, men over halvparten av solstudioe­ne som er kontroller­t, har ikke god nok alderskont­roll, skriver kanalen.

– Det er ekstra skuffende fordi vi vet at risikoen for å få hudkreft er ekstra høy for dem som starter med solarium i tidlig alder, sier Kofstadmoe­n.

Ved 55 prosent av de undersøkte solstudioe­ne fikk ikke kundene god nok informasjo­n om helsefaren­e ved å ta sol.

Styreforma­nn i Norsk Solariefor­ening, Ronny Rath Pedersen, er uenig i Strålevern­ets konklusjon­er. Han sier at bransjen støtter opp om kravet om god informasjo­n og forsøker så langt det er mulig å etterleve regelen om 18-årsgrense.

– Vi tror det er en betydelig del av bransjen som har en tilfredsst­illende form for alderskont­roll, sier han. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway