Varden

Må åpne enda flere dører

- SKIEN ▶ Fredrik Nordahl fredrik.nordahl@varden.no

En liste med tiltak skal sørge for å åpne flere dører for å gjøre jobben med å hindre ungdom på vei inn i rusmiljø lettere.

Siste ukes dokumenter­ing av rusmiljøet i Skien, som Varden har skrevet om i flere reportasje­r, gjorde at ordfører Hedda Foss Five hadde én konkret sak på agendaen under tirsdagens møte i politiråde­t.

Samarbeid

– Vi har hatt en god drøfting rundt hva vi kan gjøre for å intensiver­e innsatsen mot barn og ungdom som kommer i kontakt med rus altfor tidlig, sier Foss Five.

– Hva gjøres nå? Snur dere bunken eller tar dere nye grep?

– Nå gjelder det å få enda mer ut av tiltakene vi er i gang med og jobbe enda mer på tvers med alle samarbeids­partnere, svarer hun og sikter blant annet til sykehus, spesielt innen psykiatri, Nav, videregåen­de skoler, kommunens fagfolk og ikke minst politiet.

Leder ved forebyggen­de avsnitt hos politiet i Telemark, Morten Berntsen, er klar på hva målet deres er, som de også deler med flere instanser.

– Vi skal redusere kriminalit­eten og hindre at unge mennesker til å drive rusmisbruk, og dermed også en kriminell karriere. Det er hovedmålet vårt, sier Berntsen.

Snakke sammen

– Potensial ligger i å jobbe mer på kryss og tvers. Jeg hører hver faginstans gjør mye bra arbeid. Og om vi i større grad kan dele informasjo­n, komme tidlige inn i saker for å identifise­re hvem de unge er, så tror jeg det vil løfte potensial vi har. Det er litt brems mellom instansene, for vi har regler å ta hensyn til som hemmer dialogene.

SLT-koordinato­r Frøydis Straume er indirekte tydelig på at snakke sammen virker.

– Har man snakket for lite sammen?

– De gangene vi snakker om, så fungerer vi veldig godt som system, sier hun.

I neste politiråd skal en tiltakspla­n presentere­s.

I tillegg til offentlige grep henviser også Straume til at foreldre og foresatte der hjemme har et ansvar.

– Tidligere var det slik at ungdom drev med rus i skogen. Nå kan de få dopet hjem i posten. Foreldre må vaere våkne på hva barna deres holder på med. Det gjelder å vaere litt kjip og kjørbar, sier hun.

 ??  ?? SNAKKE SAMMEN:
SLT-koordinato­r Frøydis Straume, Morten Berntsen i politiet og Hedda Five ønsker tettere russamarbe­id.
SNAKKE SAMMEN: SLT-koordinato­r Frøydis Straume, Morten Berntsen i politiet og Hedda Five ønsker tettere russamarbe­id.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway