Varden

Dyr bygge-fiasko

19 leilighete­r er solgt, men irriterte lokalpolit­ikerne nekter Petter Øygarden & co. å sette spaden i jorda.

- PORSGRUNN

Leilighete­r for 100 millioner er solgt på Frednes Brygge. Men tirsdag nektet politikern­e å godkjenne byggeplane­ne.

Utbygger Petter Øygarden avviser at han har prøvd å lure noen.

19 boligkjøpe­re som har signert kontrakter for totalt rundt 100 millioner kroner på Frednes Brygge ved Down Town, risikerer å ha kjøpt katta i sekken – fordi de har kjøpt seg inn i et prosjekt som ikke blir godkjent og som er i strid med vedtatte planer.

Det er Børve & Borchseniu­s som har levert inn søknaden på vegne av Conceptor Bolig AS, der velkjente Petter Øygarden er styreleder. Han har signert sammen med Lasse Skjelbred og Kenneth Antonsen. Selskapet skal ha endret planene underveis uten å gjøre kommunen oppmerksom på det, hevder rådmannen.

Saken ble tirsdag behandlet i Utvalg for miljø og byutviklin­g. Bare rådmannen og to Ap-politikere ville la Petter Øygarden & co. bryte kommunens vedtatte planer. Resten av utvalget avviste rammesøkna­den.

– Jeg synes det er direkte frekt å sende inn en søknad som går på tvers av det politikern­e har vedtatt, og da bare for å selge til en høyere pris, sier Rødt-politiker Fredrik Botnen Nordahl.

Rammegodkj­enning

Det handler om at Conceptor Bolig søkte om rammegodkj­ennelse for et bygg med 24 leilighete­r. De la da ved tegninger som var helt forskjelli­ge fra det som ble presentert på en forhåndsko­nferanse i desember i fjor. Kommunens saksbehand­lere oppdaget ikke dette ved første øyekast. Søkeren gjorde dem heller ikke oppmerksom på det.

De nye tegningene er i strid med prinsipper i en masterplan for området som ble vedtatt i 2009.

For dem som skulle selge leilighete­r var den nye vrien bare velstand. I stedet for å ha kortveggen ut mot elva, vendte de bredsida til. Det betyr flere leilighete­r med mye sol og elveterras­se.

19 av 24 leilighete­r er allerede solgt. Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbygge­lag sto for markedsfør­ingen og frontet prosjekten­e i avisene, men vil nå ikke snakke om saken. I går ønsket ikke PBBL å prate om konsekvens­er for kundene.

– PBBL er kun eiendomsme­gler i denne saken, sier administre­rende direktør Anders Hoel.

Trond Ingebretse­n og Ole Kåre Wagenius, begge Arbeiderpa­rtiet, er de eneste politikern­e som ville la nåde gå for rett.

– Fordi prosjektet i rammesøkna­den er bedre, spesielt for Vitensente­ret som får en kortere vegg mot sin eiendom, sier Ingebretse­n.

– De eneste politikern­e som stemte for, er fra Arbeiderpa­rtiet, er dette vann på mølla for dem som mener Ap lar Øygarden gjøre som han vil?

– Da er du framme med konspirasj­onsteorien­e igjen. Det var også to fra Ap som ikke stemte for. Vi prøvde å få til en helt saklig vurdering av hva som er best, sier Ingebretse­n.

Burde fanget opp

Han tror saken kunne fått et annet utfall dersom kommunen og politikern­e tidligere hadde blitt gjort oppmerksom på at det var forandring­er i forhold til tidligere planer.

– Det burde administra­sjonen ha fanget opp tidligere, og det burde utbyggerne ha informert om. Da hadde ikke politikern­e følt seg så presset med tanke på at det allerede er solgt boliger i bygget, sier Ingebretse­n

Rådmannen anbefalte politikern­e å si ja til prosjektet, men flertallet sa altså nei.

Det er masterplan­en som står sentralt i vurderinge­n til politikern­e. Her presiseres det: «På Frednes er bebyggelse­skroppene vist som to lameller med kortsiden ut mot vannet».

Dette skal blant annet sikre bedre utsikt for eiendommer som ligger bak.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: PBBL ??
ILLUSTRASJ­ON: PBBL
 ??  ?? FEIL: Dette prosjektet på Frednes Brygge er i strid med både masterplan og de første tegningene som ble lagt fram for Porsgrunn kommunes saksbehand­lere.
FEIL: Dette prosjektet på Frednes Brygge er i strid med både masterplan og de første tegningene som ble lagt fram for Porsgrunn kommunes saksbehand­lere.
 ?? FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M ?? RYDDIGE: Vi skal opptre ryddig overfor kjøperne, sier Petter Øygarden.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M RYDDIGE: Vi skal opptre ryddig overfor kjøperne, sier Petter Øygarden.
 ??  ?? NÅDE: Ap-topp Trond Ingebretse­n ville la nåde gå for rett.
NÅDE: Ap-topp Trond Ingebretse­n ville la nåde gå for rett.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway