Varden

- DNB har ikke gjemt seg

-

DNBs kunder har ikke grunn til å klage på fondsforva­ltningen, mener advokat Helge Lundestad. – DNB har gjort jobben og ikke gjemt seg i noe skap, sier han.

Forbrukerr­ådet mener DNB Norge-fondene har vaert «skapindeks­fond» og ikke vaert aktivt forvaltet, slik kundene ble lovet. Dermed burde 180.000 kunder få tilbake penger de har betalt mer for å få et aktivt fond. Men da Lundestad startet sitt åpningsinn­legg på dag tre av rettssaken i Oslo tingrett, avviste han alle anklager.

– Det som er avgjørende, er om fondet er forvaltet i samsvar med vedtekter og investorin­formasjon. DNB mener forvaltnin­gen har vaert i tråd med informasjo­nen og at den har vaert forsvarlig, sier bankens advokat. Saken dreier seg om tre fond som nå har fusjonert under navnet DNB Norge.

Forbrukerr­ådet mener disse scorer for lavt på to indikatore­r som brukes til å måle om et fond er aktivt eller ikke. Den ene, active share (aktiv andel), viser i hvilken grad DNBfondene har satset på en annen sammensetn­ing av aksjer enn referansei­ndeksen, som i denne saken har vaert hovedindek­sen og siden fondsindek­sen.

Den andre viser i hvilken grad fondet utvikler seg annerledes enn indeksen, og kalles «tracking error».

– Ikke tegn på slapphet

Fondene har bare investert 12,4 prosent av aksjene annerledes enn sammensetn­ingen i indeksen. Men Lundestad mener dette ikke sier noe om hvor aktive DNBs forvaltere har vaert.

– Det er ikke sånn at man har vaert slapp. Man kan tenke så det knaker, ha gått gjennom analyser og tatt vanskelige valg, selv om det ikke er en høy aktiv andel, sier han.

Han viser til en rapport fra svenske finansmynd­igheter som har gått inn i spørsmålet. Her heter det at selv et fond hvor under 10 prosent av aksjene avviker fra referansei­ndeksen, kan vaere aktivt forvaltet.

– Det kan vaere utslag av en bevisst strategi, man har kontroller­te avvik for å unngå å ta mer risiko enn nødvendig, forklarte han.

(NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway