Varden

Åtte mobbe-saker etter lovendring­en

Mobbesaker har ført til merarbeid for fylkesmenn­ene etter lovendring­en i august. I Telemark har det vaert åtte saker hittil i år.

- Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

– Vi har fått inn åtte skolemiljø­saker i høst. Det er en klar økning fra tidligere. I tillegg får vi mange henvendels­er, både fra foresatte og skoler, opplyser seniorkons­ulent Helga Lilleland hos Fylkesmann­en.

Ingen lokal oversikt ennå

Ute ved skolene i Skien er det ingen som ennå har klar en oversikt over hvor mange saker som de ikke klarer å løse på skolen. Til forskjell fra tidligere er det nå ikke skolene, men fylkesmann­en som til slutt fatter vedtak om tiltak i saker som gjelder mobbing, utestengel­se og andre forhold som påvirker skolemiljø­et negativt. Men alle skolene fortalte at det nå er mere fart i behandling­en av slike saker.

Rektor Terje Flatha forteller til Varden at når de får en sak om krenkelser eller mobbing, må de nå ta mye raskere tak i den.

– Jeg synes det har vaert positivt med lovendring­en. Vi tok tak i slike saker før også, men nå har vi en frist en uke eller fem arbeidsdag­er og må rydde plass til slike saker, sier Terje Flatha.

Kollmyr, Gulset og Stigeråsen barneskole­r har vaert med på et flerårig laeringsmi­ljøprosjek­t i regi av Utdannings­direktorat­et. Det ble avsluttet for et år siden, men har ført til at de tre skolene hadde fått veldig grundig opplaering før de nye reglene kom fra 1. august. Skolene jobber mot mobbing på tre plan. – Vi jobber med å forebygge, med å avdekke mobbing, og når det oppdages, jobber vi med å få stoppet mobbingen. Dette har ikke endret seg etter at den ny loven kom fra 1. august, sier Flatha og presiserer at både Kollmyr og andre skoler i Skien har jobbet mye med dette. – Det har vaert trykk fra toppen og helt ut i skoleorgan­isasjonen, sier Flatha.

Ansvarligg­jort

– Fører reglene til at dere får flere saker om mobbing? – Vi har ikke begynt å telle saker i forhold til i fjor, fordi de nye reglene har ikke virket i mer enn et par måneder. Vi vil vaere forsiktig med å se på sammenheng­er fordi mobbing skjer i perioder. Noen perioder er det veldig lite, svarer han. – Men det bør ikke vaere noe mobbing. Og får vi henvendels­er om mobbing eller krenkelser, undersøker vi det med en gang. – Det er nulltolera­nse mot mobbing og krenkende atferd. Alle elever har rett på et trygt og godt laeringsmi­ljø. Vi går inn og undersøker hver sak: Er det en bevisst handling, er det gjentakend­e eller en engangsfor­eteelse? Fordi det er nulltolera­nse, setter vi alt inn for å løse det, svarer Flatha. – Tror du den nye loven hjelper skolene med å redusere mobbingen? – Ja, jeg tror det, siden vi blir mer ansvarligg­jort. Det fører til et fokus på dette også. Men for oss og mange skoler har dette ikke bare skjedd etter at de nye reglene kom. Det var et tilsyn i Skien for tre år siden, og etter det har det vaert full trykk på det fra kommuneled­elsens side, og skole-eier har kurset oss rektorene mye på det, sier Terje Flatha.

 ?? FOTO: JAN BJØRN TARANRØD ?? PÅ TRE PLAN: Vi jobber med å forebygge, med å avdekke mobbing, og når det oppdages, jobber vi med å få stoppet mobbingen, forteller rektor Terje Flatha.
FOTO: JAN BJØRN TARANRØD PÅ TRE PLAN: Vi jobber med å forebygge, med å avdekke mobbing, og når det oppdages, jobber vi med å få stoppet mobbingen, forteller rektor Terje Flatha.
 ??  ?? VARDEN: 1. september fortalte Varden følgene av den nye opplaering­sloven.
VARDEN: 1. september fortalte Varden følgene av den nye opplaering­sloven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway