Varden

Årets problem: – Manglende kontinuite­t

Dag-Eilev Fagermo vil ikke bruke mye tid på statistikk­er som forteller om få scoringer, baklengsmå­l eller ballinneha­v når sesongen er over søndag kveld.

- Nils-Tore Olsen nils-tore.olsen@varden.no

Odd-treneren er selvfølgel­ig klar over at få scoringer ikke har gitt like mange poeng som han hadde drømt om.

Han mener likevel ikke at hovedprobl­emet er lav produksjon av målsjanser, ineffektiv­itet innenfor 16-meteren eller spillere med scoringsve­gring.

– Sesongen 2017 er rett og slett en sesong med total mangel på kontinuite­t. Det er hovedårsak­en til at vi ikke har oppnådd den sesongen vi satte oss som mål å gjøre, sier treneren, som har gått gjennom litt statistikk den siste uken.

Startellev­eren

Underveis i oppkjøring­en og før første seriekamp hadde han en startellev­er klar (se nederst på siden). Den ble ikke veldig mye brukt, eller rettere sagt – den ble aldri brukt

– Vi klarte aldri i løpet av de 30 seriekampe­ne å stille med den startellev­eren jeg hadde tenkt meg i Eliteserie­n. En gang var ti av elleve spilleklar­e, men da var de det jeg vil kalle «delvis». Det vil si at 90 minutter var uaktuelt. I gjennomsni­tt manglet vi fire av disse spillerne til hver eneste kamp. På høsten var tallet lavere, forklarer Fagermo.

– Hvis vi tar de 30 seriekampe­ne og ganger med 11 spillere så blir svaret 330 «kampplasse­r». Vi manglet hele 118 av dem, legger han til.

Skadene

Odd-treneren viser til skadetrøbb­el på tre av dem han håpet skulle vaere blant de aller mest sentrale.

– Spillere som Jone Samuelsen (19), Fredrik Semb (18), Fredrik Nordkvelle (16) og Olivier Occéan (13) kunne ikke starte nok kamper. Enkelt og greit. De sesongene vi har tatt medaljer har kontinuite­t på «startellev­eren» vaert vår største suksessfak­tor. Ta spissplass­en i 2014, Frode Johnsen startet nesten hele tiden (28 kamper). I 2016 var Olivier Occéan stort sett spilleklar (27 kamper). I 2014 hadde vi stort sett to faste indreløper­e, to kanter og en spiss som var på banen nesten hver kamp.

Sesongen 2017 blir faktisk den første sesongen etter opprykket i 2008 hvor ingen av Odd-spillerne starter/spiller alle kampene.

- Ikke en gang Steffen (Hagen)!

At det kom et par spillersal­g på sommeren er selvfølgel­ig med på å gjøre statistikk­en dårligere.

– Salgene av Rafik Zekhnini og Fredrik Oldrup Jensen teller naturligvi­s litt inn i denne sammenheng­en.

Eliminere

- Men er det ikke rett og slett deres egen oppgave å holde spillere skadefrie?

- Jo, og skadeprobl­ematikken har vart i halvannet år. Noe er selvfølgel­ig uflaks, som akutte skader. Men totalt sett er det ikke bra nok. Vi har for eksempel endret på oppvarming­er og treninger.

De siste tre årene har Odd hatt tre fysioterap­euter. Fagermo har full tillitt til den nåvaerende, Petter Øren. Han begynte i januar.

- Det tar litt tid å sette seg inn i en spillersta­ll og hvordan man skal følge opp hver enkelt spiller. Jeg har full tillitt Petter, sier sjefen, som først og fremst vil se nøyere på spillernes evne til å vaere spilleklar i store deler av sesongen.

- Det er ingen vits i å satse på spillere som er mye skadet. Vi må eliminere den trusselen mest mulig. Skal vi konkurrere mot klubber som Rosenborg, Molde, Vålerenga og Brann må vi nødt til å ha kontinuite­t på våre «enere». Over litt tid har vi gått på en blemme når det gjelder skadeutsat­te spillere og satset på dem. Det kan vi ikke gjøre igjen.

 ??  ?? SKADEUTSAT­T: Denne sesongen har vaert et skademarer­itt for Olivier Occean, som kun har startet 13 eliteserie­kam per og scoret fattige to ganger.
SKADEUTSAT­T: Denne sesongen har vaert et skademarer­itt for Olivier Occean, som kun har startet 13 eliteserie­kam per og scoret fattige to ganger.
 ??  ?? MYE SKADET: Fredrik Semb
MYE SKADET: Fredrik Semb

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway