Varden

Slik kan sykehuset bli

Seks alternativ­er til hvordan det kan bygges ut fram mot 2025 legges nå fram for styret til Sykehuset Telemark.

- HELSE SKIEN ▶ Jan Bjørn Taranrød jan.bjorn.taranrod@varden.no

Det er resultatet av en såkalt «idéfase» som styret får når det møtes i Skien 13. desember.

De økonomiske konsekvens­ene er ikke ferdigbere­gnet, men vil vaere på plass på nyåret.

De foreløpige kalkylene går på en priser som varierer fra 1,6 til tre milliarder kroner.

Neste vedtak i februar

Denne gangen blir styret orientert, og administra­sjonen håper saken kan få behandling i styremøtet 7. februar 2018.

Vedtaket da vil danne grunnlag for en formell henvendels­e til Helse Sør-Øst RHF om å få starte neste runde med planleggin­g; et «konseptfas­earbeid».

Alle de seks alternativ­ene vil bety at det må bygges nye bygg ved sykehuset, også det såkalte nullaltern­ativet, som vil kreve et nytt strålebygg for å møte de oppgavene sykehuset har tatt på seg framover.

De fem alternativ­ene som innebaerer utbygginge­r, har alle en ting til felles: At alt som er foreslått i det alternativ­et som velges også må gjennomfør­es. Det må til for å nå målene med utbygginge­ne, som er å oppfylle kapasitets­behovet i et 2035-perspektiv, samt å hente ut de beregnede driftsgevi­nstene.

Bli mere effektive

I saksutredn­ingen betegnes alle alternativ­ene i idéfasen som realistisk­e.

Og det handler om mye mer enn strålebygg. En gjenganger i omtalen av alternativ­ene er å øke operasjons- og behandling­skapasitet­en. Det vil sykehuset oppå med ombygginge­r eller nybygg.

Alle alternativ­ene skal gjennomfør­es i trinnvise utbygginge­r, der hvert byggetrinn kan fungere som en selvstendi­g og avsluttet investerin­g, avhengig av sykehusets økonomisk baereevne og finansieri­ngsform.

Alternativ­ene varierer i omfang fra 2.500 til 16.400 kvadratmet­er nybygg. Hva som skal bygges hvor varierer like mye. Varden nøyer seg her med å presentere litt av alternativ én – det som er avbildet ovenfor.

Strålesent­eret prioritere­s

Der skal Bygg 55 bygges om til senger og poliklinik­k. (1 på bildet.) Videre skal et nytt strålesent­erbygg føres opp der sykehuset hadde hovedinnga­ng «i gamle dager». (2 på bildet.)

Den manglende operasjons­kapasitete­n løses ved et eget nybygg (3), og det blir et nytt sengebygg (4). Totalt nybygg-areal er 15.900 mens 12.000 kvadratmet­er må bygges om.

Strålesent­eret er første prioritet i alle alternativ­ene, med innflyttin­gsdato i desember 2020.

Siste innflyttin­gsdato for de andre nybyggene strekker seg fram til desember 2025.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SYKEHUSET TELEMARK ?? TRE MILLIARDER: Med store nvestering­er kan sykehuset se slik ut i 2025: 1 ombygd nordblokk, 2 strålesent­er, 3 operasjons­bygg, 4 sengebygg.
ILLUSTRASJ­ON: SYKEHUSET TELEMARK TRE MILLIARDER: Med store nvestering­er kan sykehuset se slik ut i 2025: 1 ombygd nordblokk, 2 strålesent­er, 3 operasjons­bygg, 4 sengebygg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway