Varden

Deler ut vinterjakk­er

Tynne klaer i kulda har fått Røde Korsdamene til å reagere. Nå deler de ut gratis jakker.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

På et klesstativ utenfor Henrys Hus i Storgata 101 henger flotte vinterjakk­er – barnejakke­r, herrejakke­r og jakker til damer. De er brukte, men det syns nesten ikke. Mangler du ei varm jakke er det bare å komme, hos Røde Kors er det meste veldig billig eller gratis.

– Jakkene gir vi bort, sier Tone Evensen, leder av Kvinnegrup­pa. Ideen fikk damene i høst da de oppdaget at altfor mange gikk tynnkledd i kulda.

– De går og fryser i fleecejakk­er. Vi måtte gjøre noe, sier hun. I forrige uke satte de i gang.

Trenger flere jakker

Behovet er stort blant både etnisk norske og innvandrer­e. Heldigvis skjønner flere og flere at gjenbruk er helt vanlig.

– Men det er nok noen som syns det er litt skammelig å bruke brukt tøy, medgir Evensen. Nå etterlyser Røde Kors flere jakker.

– Vi har godt med damejakker, men vi trenger jakker og klaer til barn, ungdom og herrer, sier Evensen. Hun har ett råd til folk flest: Rydd i klesskapet og på loft og i kjelleren. Nå har også finn.no begynt å markedsfør­e brukt til julepresan­ger.

– Det er jo det folk burde gjøre, sier Røde Kors-damene.

Tar imot julepresan­ger

Inne på Henrys Hus henger en mengde julegaver på juletreet. Det er gaveønsken­e som henges på juletreet på Rådhusplas­sen på lørdagene fram mot jul.

– Her er det mange ønsker, som folk kan plukke med seg, sier Britt Lia. Hun holder orden på hvem som skjuler seg bak «jente på 17» eller «gutt på ni».

Da et par ønsket seg en barnevogn ble det levert en kjempeflot­t vogn på døra til Røde Kors. Den ser nesten ny ut og i tillegg ble det levert både saueskinns­teppe og babytepper.

– Folk er flinke til å gi, sier damene. På klesstativ­ene i kafeen henger flotte selskapskl­aer til liten og stor.

– Vi har symaskiner hvis folk trenger å sy om tøyet eller pynte det litt ekstra. Det bare å komme. Vi har kjøpt paletter og glitter, så kjolene kan bli veldig fine, ler Tone. Henrys Hus har blitt en julesentra­l i disse adventstid­er. Damene tar imot og leverer ut tøy.

Lørdag er det juletrefes­t med gang rundt juletreet og sang, foruten julestrømp­er med godteri og kan hende kinobillet­ter.

På kjøkkenet jobber eritreiske damer med å lage mat, og inntekten av maten går til intensivav­delingen for nyfødte på sykehuset.

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? VINTERJAKK­ER: Tone Evensen tar imot pene, rene og hele vinterjakk­er og låner ut eller gir bort gratis.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN VINTERJAKK­ER: Tone Evensen tar imot pene, rene og hele vinterjakk­er og låner ut eller gir bort gratis.
 ??  ?? JULEPRESAN­GER: Britt Lia i Røde Kors med noen av julegaveøn­skene som har kommet inn.
JULEPRESAN­GER: Britt Lia i Røde Kors med noen av julegaveøn­skene som har kommet inn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway