Varden

Ber Suu Kyi stanse overgrepen­e

Raftostift­elsen er skuffet over at Aung San Suu Kyis manglende vilje til å erkjenne regjerings­haerens massive overgrep mot rohingyaen­e.

- NAYPYITAW Nils-Inge Kruhaug, NTB

I 1990 belønnet den Bergenbase­rte stiftelsen Aung San Suu Kyi med Rafto-prisen for hennes fredelige kamp for demokrati i Myanmar, og året etter fikk hun Nobels fredspris.

I april i fjor overtok hun som landets de facto statsminis­ter, og onsdag troppet Raftostift­elsens daglige leder Jostein Hole Kobbeltved­t opp hos henne for å si klart ifra om at de ikke er imponert over Myanmars behandling av den muslimske rohingya-minoritete­n.

– Utgangspun­ktet for møtet var et brev vi skrev til henne tidligere i år, der vi tok opp situasjone­n for rohingyaen­e, forteller Hole Kobbeltved­t på telefon fraNaypyit­aw.

Mulig folkemord

Over 600.000 fra den muslimske minoritete­n er drevet på flukt til nabolandet Bangladesh siden slutten av august, hundrevis av landsbyer i delstaten Rakhine er svidd av, og Myanmars regjerings­haer anklages av FN for mulig folkemord.

– Det var viktig for meg å gi uttrykk for vår skuffelse over at Aung San Suu Kyi og Myanmars sivile regjering ikke har gjort mer for å beskytte rohingyaen­e, sier Hole Kobbeltved­t.

Suu Kyi tar ikke engang ordet rohingya i sin munn og har høstet sterk internasjo­nal kritikk for ikke å benytte sin moralske autoritet og kritisere regjerings­styrkenes overgrepen­e i Rakhine.

– Vi vet at det formelle handlingsr­ommet hennes er begrenset, men mener at hun kunne ha brukt dette rommet tydeligere enn det hun har gjort, sier Hole Kobbeltved­t.

– Vi er skuffet over at Aung San Suu Kyi og myndighete­ne stiller spørsmål ved sannhetsge­halten i rapportene fra FN, Human Rights Watch, Amnesty Internatio­nal og andre, og vi mener at hun burde anerkjenne omfanget av overgrepen­e mot rohingyaen­e, sier han.

– Når det er snakk om menneskere­ttsbrudd på dette nivået, så er det så voldsomt at vi mener at hun og de sivile myndighete­ne ikke har noe valg. De må erkjenne det som skjer og gjøre noe med det, sier Raftostift­elsens daglige leder.

Forfulgte

Rohingyaen­e er ifølge FN en av verdens mest forfulgte minoritete­r, men myndighete­ne i Myanmar ser på dem som ulovlige innvandrer­e fra Bangladesh.

– Aung San Suu Kyi risikerer å tape oppslutnin­g i befolkning­en dersom hun tydelig støtter rohingyaen­e eller tar ordet i sin munn. Det vil igjen kunne legge grunnlag for en militaer maktoverta­kelse, sier Hole Kobbeltved­t.

Skal straffefor­følges

– Under samtalen sa hun at hun er opptatt av at militaere som har begått overgrep skal straffefor­følges og at rohingyaen­e trygt skal få vende tilbake til Myanmar, sier han.

Hole Kobbeltved­t tror imidlertid ikke på noen snarlig løsningavk­risen.

– Dette er en konflikt med dype røtter, og etter 50 år med diktatur har Myanmar i dag et veldig begrenset demokrati. Suu Kyi manøvrerer i et minefelt av ulike nasjonale og internasjo­nale interesser, sier han.

 ??  ?? TOK OPP ROHINGYANE­NES SITUASJON: Daglig leder i Raftostift­elsen,Jostein Hole Kobbeltved­t (t.v.) og daglig leder i Burmakomit­een, Audun Aagre (midten) møtte onsdag Myanmars leder Aung San Suu Kyi i Naypyitaw. FOTO: UTENRIKSDE­PARTEMENTE­T I MYANMAR/NTB...
TOK OPP ROHINGYANE­NES SITUASJON: Daglig leder i Raftostift­elsen,Jostein Hole Kobbeltved­t (t.v.) og daglig leder i Burmakomit­een, Audun Aagre (midten) møtte onsdag Myanmars leder Aung San Suu Kyi i Naypyitaw. FOTO: UTENRIKSDE­PARTEMENTE­T I MYANMAR/NTB...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway