Varden

Deler Rjukan-barndom

Tidligere fylkestann­lege Einar Moen minnes drama og hverdag i boka om sin oppvekst på Rjukan i krigsårene.

- SKIEN

85-åringen bosatt på Falkum har siden i sommer solgt om lag 80 av de 200 eksemplare­ne han har fått trykket av «En Rjukan-gutts krigsminne­r 1940-45», med undertitte­l: En familiekrø­nike med «nogo attåt».

– Boka er ikke skrevet for å tjene penger. Mitt håp er å minne yngre lesere på å sette pris på friheten og demokratie­t vi ble frarøvet disse årene, poengterer Moen.

Han presentert­e boka igjen ganske nylig på biblioteke­t på sitt fødested Rjukan.

Lite beskrevet

– Dramatikke­n på Rjukan i krigsårene er jo nøye beskrevet, men det er ikke skrevet noe saerlig om hvordan det var å vaere barn der under okkupasjon­en, påpeker Einar Moen, som jobbet som tannlege i Skien fra 1967 og pensjonert­e seg som fylkestann­lege i 1999.

Han var 7 år og 1.-klassing da Norge ble overfalt. Han bodde i Liegata 4 med foreldre, storesøste­r Eva og storebror Odd. Faren Ragnvald Moen jobbet på Hydro, som hovedkasse­rer ved Rjukan Salpeterfa­brikker.

Beskutt fra fly

Moen beskriver flere krigsrelat­erte episoder, som han som barn ikke kunne fatte alvoret i. Det startet allerede like etter at familien ble evakuert til det vesle handelsste­det Sigurdsrud ved Tinnsjøen. Her ble han vitne til at hans fem

år eldre bror fikk en skuddsalve etter seg da han løp fra uthuset for å forskanse seg med resten av familien i hovedhuset­s kjeller. Tyske fly skremte familien også da de foretok dropp for å teste istykkelse­n rett utenfor boligen.

Moen forteller levende om hvordan han lurte på tyskerne med tregevaer bakom steingjerd­et og om hvordan han ble pågrepet for å gå med rød lue.

Skremte opp tyskerne

I 1943 utløste han og en kamerat et resultatlø­st søk i terrenget av tyskerne. De to, han selv bare 11 år, hadde nemlig snublet over fire Krag-Jørgensen-gevaerer med ammunisjon i en hule. Guttene fant ut at de måtte prøveskyte gevaerene før de ble lagt tilbake. Det gikk ikke helt upåaktet hen nede i Vestfjordd­alen.

I desember 1942 ble Einar tilfeldigv­is vitne til at tyskerne etter en razzia førte 15 gisler nedover gaten under sterk bevoktning: «Et lite hyggelig syn, for hva ville de stakkars gislene nå komme til å gjennomgå? Jeg fikk høre at det var flere Milorg-karer blant de arresterte. Men tyskerne forstod sikkert ikke hvilken storfangst de hadde gjort, for de fleste gislene ble sluppet fri etter kort tid.»

Forfattere­n beskriver også hvordan søsteren Eva ble meldt savnet etter at sabotørene senket Tinnsjøfer­ga Hydro 20. februar 1944. Til alt hell hadde hun utsatt turen og ikke dratt med fergen som planlagt. En navneforve­ksling gjorde at familien fikk en dramatisk oppringnin­g.

1.-klassingen Einar ble selv sendt hjem fra skolen dagen etter den siden så berømte tungtvanns­aksjonen. I boka knytter han barndomsmi­nnene opp mot krigshisto­rien her hjemme og ute og til sine egne refleksjon­er i ettertid om det som skjedde.

 ??  ?? FAMILIEKRØ­NIKE: Einar Moen med boka om sin oppvekst på Rjukan.
FAMILIEKRØ­NIKE: Einar Moen med boka om sin oppvekst på Rjukan.
 ?? FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM ??
FOTO: PÅL EGIL TORNHOLM

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway