Varden

14-åring: – Hvis han er gammel nok til å voldta meg, hvorfor er han ikke gammel nok til å bli straffet?

Den 14 år gamle jenta forstår ikke hvorfor overgriper­en ikke må stå til ansvar for voldtekten han er siktet for.

- ▶ Jon-Inge Hansen jon-inge.hansen@varden.no

– Hvis han er gammel nok til å voldta meg, hvorfor er han ikke gammel nok til å bli straffet, spurte hun sin bistandsad­vokat Vibeke Hein Baera. Hun ble svar skyldig, men lovet å forfølge saken til alle kort er på bordet.

Må få vite alt

– Vi må få vite omfanget av det som har skjedd. Hvordan denne gutten kunne voldta henne, filme det og sende overgrepsf­ilmen til andre, sier Vibeke Hein Baera.

Overgrepet skal ha skjedd bare to uker etter at gutten begynte på jentas skole, som følge av plassering i en privat barneverns­institusjo­n i kommunen. Jenta ønsket å hjelpe gutten til å bli integrert i sitt nye miljø og forsøkte å bli venn med han. Det endte, i følge politiets siktelse, med at han dro til hjemstedet hennes og voldtok henne.

Flere saker?

– Jeg frykter at det kan vaere flere tilfeller der han har vist uønsket seksuell adferd overfor andre ungdommer. Det må vi få avklart, og jeg vil oppfordre alle som eventuell har slik erfaring om å melde det til politiet, sier Vibeke Hein Baera.

– Vi har ingen slike opplysning­er, men vil etterforsk­e saken så den er så godt opplyst som mulig, sier politiadvo­kat Ingrid Øygarden.

Politiet har etterforsk­ningsplikt i saken, selv om gjerningsm­annen er under den straffbare lavalder.

I følge politiadvo­kat Torunn Fossli Saethre har den 14 år gamle gutten et rulleblad, men ingen saker som gjelder seksuelle overgrep.

Hvem har fått filmen?

Hein Baera vil også ha fullt ut kartlagt i hvilken grad, og til hvem, filmen av overgrepet er spredt.

– Vi må få vite om det finnes et miljø der det gir status å dele slike filmer, sier Hein Baera.

Politiet har beslaglagt både siktedes og fornaermed­es mobiltelef­on for å undersøke blant annet dette.

– Filmen er spredt til andre, er det eneste politiet så langt vil si om dette. Siden filmen viser seksuell omgang med et barn, vil det kunne vaere straffbart å sende den videre til andre.

Møte på skolen

Onsdag kveld skal det vaere FAU-møte på skolen der begge de to 14-åringen er elever. Poltiet og SLT-koordinato­ren i kommunen skal møte foreldrene på ungdomssko­le der de to går i paralellkl­asse.

Den voldtektsi­ktede 15-åringen var i avhør på barnehuset fredag, men hans forsvarer vil ikke opplyse noe om hvordan han forholdt seg til siktelsen.

– Ingen kommmentar, sier advokat Bjørn Erik Serkland.

 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ?? BISTANDSAD­VOKAT: Vibeke Hein Baera er bistandsad­vokat for den 14 år gamle jenta som skal ha blitt voldtatt av en jevnaldren­de gutt.
FOTO: TORE ØYVIND MOEN BISTANDSAD­VOKAT: Vibeke Hein Baera er bistandsad­vokat for den 14 år gamle jenta som skal ha blitt voldtatt av en jevnaldren­de gutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway