Varden

Rolig vaerhelg på Øst- og Sørlandet

- OSLO

Obs-varslene har herjet landet, men fra helga, på vei inn i årets mørkeste dager, er det noen få lyspunkter på vaerfronte­n.

Det er hektisk aktivitet på Meteorolog­isk institutt denne uka, med kraftig vind, store nedbørsmen­gder, stormflo og vanskelige kjøreforho­ld på vaerkarten­e.

– Det er ikke mange steder vi ikke har obs-varsel nå. Men fra litt utpå fredag, da ser det ut som det roer seg og etter hvert kan bli ganske bra i begynnelse­n av neste uke. Trøndelag stikker av med det beste vaeret, og i Nord-Norge blir det ganske stabilt, sier statsmeteo­rolog Kristian Gislefoss til NTB.

Ikke så hvit førjul

På Østlandet og Sørlandet ventes det en relativt rolig helg.

– Det betyr opphold og perioder med sol, eller kanskje vi skal si klart vaer, siden det ikke er så mange timene vi har lys for tiden? De får også synkende temperatur­er og minkende vind. Det gjør at det til og med kan komme litt snø i begynnelse­n av uka, sier Gislefoss.

Vaervinner i Midt-Norge

Så mye mer enn det kan han ikke love, med mindre folk trekker til fjells.

På Vestlandet har det vaert rimelig traurig og vått lenge, med risiko for høyere vannstand etter alt regnet, og ekstra vaerovervå­king.

– Vestlandet vil fortsatt ha regn helt til søndag. Opp i fjellet kan du få noe snø. Det vil fortsatt blåse bra på fredag, men det minker utover lørdag. Temperatur­messig ligger det på plussiden, men fra mandag av noe kjøligere og noen få minusgrade­r for eksempel i Bergen. Fra mandag bedrer det seg, da blir det østavind og oppholdsva­er, sier meteorolog­en.

Så kommer han til Midt-Norge, som også har fått sin porsjon obs-varsler den siste tiden.

– Der ser det ut som det blir en blanding av regn, sludd og snø, avhengig av høyde, sånn ved inngangen av helga. Men det stabiliser­er seg søndag, med minusgrade­r og mye sol. Fint vaer, i alle fall, sier Gislefoss.

– Ukas vaervinner, legger han til. I Nord-Norge kan det komme litt nedbør i starten, stort sett som snø, ikke store mengder. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway