Varden

Idyllen som brast

I 2015 sjokkerte Bypartiet det etablerte politiske miljøet og gjorde et brakvalg. Nå har en betent lederstrid og en omstridt USA-tur skapt storm internt.

-

I 2015 ble Bypartiet Skiens tredje største parti og fikk åtte representa­nter i bystyret. I høst har en betent lederstrid og en omstridt tur til Minot i USA skapt storm internt i partiet.

Tre sentrale medlemmer har meldt seg ut i protest.

Bypartiet startet som en protestaks­jon mot bomringen og fikk en oppslutnin­g på 13,2 prosent etter kommuneval­get i Skien i 2015. Fremtiden så lovende ut for de uerfarne og engasjerte politikern­e, men 2017 ble høsten det var så bratt for Bypartiet.

Melder seg ut

Den siste tiden har vaert preget av utmeldelse­r og lederbytte. Tre personer har tatt sin hatt og gått: Leder Eirik Snarud, bystyrerep­resentant Tommy Ballestad og Fredrik Bjaaland, varamedlem til bystyret. En betent, intern strid og en omstridt USA-tur har skapt problemer for det ferske partiet.

Varden får ikke vite den hele historien om hva som ligger bak partikrang­elen, men får servert flere ulike versjoner av hva som har skjedd. En ting er derimot de sentrale personene i partiet enige om: Høsten har vaert turbulent.

– Det har vaert frustrasjo­n og splid internt, bekrefter Joakim Rabe, som ble valgt som ny leder av Bypartiet på et ekstraordi­naert årsmøte i oktober.

Han sitter på partikonto­ret i en av de øverste etasjene på rådhuset. Puter og andre interiørde­taljer baerer partifarge­n oransje, og her treffes partiet til gruppemøte­r hver mandag. En hard kjerne på 15–20 politikere møter trofast opp for å diskutere aktuelle saker. Politikern­e som alle var ferske og uerfarne i politikken har gått gradene i sin første periode som folkevalgt­e, men de siste månedene har det vaert uro.

Nå vil politikern­e helst legge lokk over bråket og gå videre. Varden kjenner til at det har vaert steile fronter, beskyldnin­ger og mistillit internt i partiet. Rabe og gruppelede­r Tomas Bakken kaller konflikten en personalsa­k.

– Dette er en personalsa­k som jeg ikke ønsker å utdype naermere, men den skapte frustrasjo­n og splid i gruppa. Konflikten varte i noen uker, sier Rabe.

Eirik Snarud, som var leder fram til oktober i år, er uenig i at det var en personalsa­k.

– Det har vaert sterke beskyldnin­ger, også mot meg, men jeg stiller meg uforståend­e til at man kaller dette en personalsa­k. Dette er et begrep som ikke brukes om man ikke har ansatte, sier Snarud.

Den nåvaerende lederen har følgende kommentar til at Snarud ikke vil kalle det en personalsa­k:

– Det får så vaere. Vi har ryddet opp. Partiet og styret ser framover og vil utrette politikken vi er valgt inn på, sier Rabe.

Valgtriumf

La oss skru tiden to år tilbake: Valgvaken på utestedet Bar i Skien natt til 15. september 2015 ble en triumf for de nybakte politikern­e i Bypartiet. Protestaks­jonen mot Bypakke Grenland og bomringen hadde tatt et stort og overrasken­de steg inn i politikken. Nå var de byens tredje største parti med åtte bystyrerep­resentante­r, men allerede i startgropa var det konflikter.

Eva Kise, erfaren politiker og tidligere ordførerka­ndidat for Høyre, ble valgt inn som representa­nt for Bypartiet, men har møtt som uavhengig siden valget i 2015. Bypartiet mistet sin eneste erfarne politiker på grunn av uenigheter om blant annet alkoholpol­itikk. To år senere har Bypartiet hatt en høst som har vaert langt mer turbulent enn startvansk­ene for to år siden.

Alt kulminerte i månedsskif­tet september/oktober. Først trakk bystyrerep­resentant Tommy Ballestad seg fra partiet. I 2013 var det han som fikk snøballen til å rulle da han arrangerte en demonstras­jon mot Bypakke Grenland i Skien. Dette ble opphavet til Folkeaksjo­nen for alternativ Bypakke Grenland. I 2015 stiftet aksjonen det politiske partiet

Bypartiet og stilte liste til kommuneval­get i Skien. Nå vil ikke Ballestad lenger vaere medlem av partiet og møter i bystyret som uavhengig. Ballestad kjenner godt til problemene som Rabe og Bakken omtaler som en personalsa­k, men vil heller snakke om Minot-turen.

– Jeg vil ikke gå så mye inn på hva den andre konflikten er, men jeg synes det er synd at den kom samtidig som Minotturen. De to sakene ble blanda litt og det er synd. For meg ble hovedgrunn­en til at jeg meldte meg ut at Tomas Bakken reiste til Minot, sier Ballestad.

Omstridt USA-tur

USA-turen skapte høy temperatur i partiet. Bakken, partiets ordførerka­ndidat og nå gruppelede­r i bystyret, takket ja til Minot-tur i regi av kommunen. Sammen med Ole Geir Hoppestad (Ap) og Jan Terje Olsen (H) represente­rte han Skien under den årlige turen til Skiens vennskapsb­y i USA.

Reisen er stikk i strid med hva partiprogr­ammet lover. Der står det svart på hvitt at Bypartiet ønsker en slutt på kommunale turer til Minot. Det tok ikke Bakken hensyn til da han takket ja, rett og slett fordi han ikke husket at den setningen står i partiprogr­ammet.

– Partiprogr­ammet er langt og inneholder svaert mange punkter og jeg går ikke rundt med alle i hodet. Jeg har ikke tenkt på denne ene, lille setningen om Minot, som er naermest bortgjemt i et større avsnitt siden programmet ble til. Helt aerlig hadde jeg glemt at den sto der. Ingen har nevnt den siden, heller. Jeg ble invitert til å vaere med, og så på det som en mulighet for meg selv og partiet til å erfare og se med egne øyne hva vi får igjen for å bruke penger på en slik tur. Det mener jeg er en erfaring byens tredje største parti bør gjøre seg, sier Bakken.

Radioprofi­len fra Radio Grenland sitter på gangen utenfor Bypartiets partikonto­r på rådhuset. Om få timer skal han møte i formannska­pet for å diskutere blant annet eiendomssk­att.

Internt i partigrupp­a var det delte meninger om han burde dra til USA eller ikke. På et gruppemøte før turen ble det ifølge Bakken en lang diskusjon om saken.

Lang diskusjon

– Vi hadde en lang diskusjon om saken på et gruppemøte før turen i høst. Jeg innrømmet at jeg kanskje burde involvert gruppa på et tidligere tidspunkt, men at jeg ikke så, og fortsatt ikke ser, noen prinsipiel­l forskjell på denne turen og en hvilken som helst annen tur i kommunal regi. Vi har aldri tidligere hatt utvalgstur­er oppe til diskusjon med formål om å få tillatelse av resten av gruppen. Derfor tok jeg beslutning­en som jeg gjorde. Gruppemøte­t aksepterte dette, og så seg med det ferdige med saken, sier han.

Nåvaerende partileder Rabe var enig med Bakken i at han kunne dra til USA.

– Jeg ga uttrykk for at jeg syntes det var greit at han dro selv om det var i strid med partiprogr­ammet. Han ville få førstehånd­serfaring og se om det var noen vits i å gå videre med turene, sier Rabe.

Davaerende leder Snarud var motstander av Minot-turen. Saken ble tatt opp i et styremøte og det ble vedtatt å anbefale

Bakken om å bli hjemme. Partene har ulik oppfatning av hva som skjedde i etterkant av styremøtet, men både Snarud og Bakken bekrefter at tonen er anstrengt. Begge beskriver samarbeids­forholdet som vanskelig.

– Bakken har i mine øyne kjørt et sololøp og har formet politikken slik han selv ville. I tillegg dro han til Minot til tross for at styret vedtok noe annet. Det mener jeg er uakseptabe­lt, sier Snarud.

Uttalelsen faller ifølge Bakken på sin egen urimelighe­t.

– I mine øyne er oppfatning­en stikk motsatt. Snarud har styrt med jernhånd, utvist ingen rimelighet ovenfor medlemmer og generelt skapt splid og misnøye, sier Bakken.

Snarud hadde bestemt seg for å trekke seg fra politikken allerede i forkant av bråket rundt Minot.

– Det er begrunnet i blant annet regnskapsr­ot, endring av politikk uten vedtak, løftebrudd ovenfor velgerne, unnfallenh­et ovenfor styremedle­mmers oppgaver og fravaerend­e oppfølging av medlemmer. Mitt standpunkt om å forlate partiet har vaert kjent hos noen et drøyt halvår, men styret ble informert formelt i første møte etter sommeren, sier Snarud.

Politikk i praksis

Bakken forteller at synet på lederstil og politikk i praksis er en annen grunn til at det ble konflikt internt i partigrupp­a.

– Det var ikke en strid om lederverve­t, men heller om lederstil. Fra mitt perspektiv betyr dette lederstile­n til forrige partileder. Vi ser verden fra ulike vinkler, spesielt etter at de fleste andre av oss ble delaktige i ulike verv her på rådhuset. Vi kunne ikke stå og brøle på samme måte som vi gjorde før valget. Det er gi og ta, men partileder­en har ikke det samme synet på det. Han mente at vi skulle fortsette å stå på barrikaden­e som før valget. Det gjør vi, men på en annen måte etter at vi kom inn i bystyret. Nå er vi mer en del av prosessen. Vi får ikke gjennom noe hvis vi ikke har evne og vilje til å samarbeide. Vi må gå fram på en profesjone­ll og god måte, sier Bakken.

Snarud er enig i at det aldri har vaert en strid om lederverve­t.

– Jeg har heller aldri oppfattet at det har vaert en strid om lederverve­t. Mitt ønske, som veldig mange ganger har vaert framført, er at velgerne ikke må glemmes og at jobben med dette var kraftig forsømt. Delaktighe­t i politikken på rådhuset og å kjøre det administra­tive er to helt ulike saker, som det blir tåpelig av Bakken å blande, sier Snarud.

Gnisninger er vanlig

Professor i statsviten­skap, Bernt Aardal, er ikke spesielt overrasket over de interne problemene i Bypartiet.

– Ja, dette ser vi ofte. Når aksjonsgru­pper eller nye partier etablerer liste trekker de støtte fra ulike kanter. De har gjerne en enkeltsak de brenner for og som forener dem. Når de blir valgt inn må de utmeisle en mye mer detaljert politikk og ha standpunkt­er på mange områder. Da holder det ikke lenger med én sak. Medlemmene er rekruttert inn på ulikt

Vi kunne ikke stå og brøle på samme måte som vi g jorde før valget. Tomas Bakken, gruppelede­r i Bypartiet

grunnlag og det blir fort spenninger. Det er ofte ildsjeler og sterke personligh­eter som drar i gang slike aksjoner, noe som kan føre til gnisninger. Det er varierende hvor mye erfaring fra politikk og organisasj­onsliv medlemmene på slike lister har. Noen styrer mer enn andre og det gir misnøye internt, sier Aardal.

Nåvaerende partileder Rabe innrømmer at veien fra teori til praksis har vaert vanskelige­re enn han trodde.

– Det er en lang prosess fra politikk til gjennomfør­ing. Mye arbeid ligger bak. Vi har bedre forståelse for dette nå, sier Rabe.

Partileder­en er fornøyd med at Bypartiet har fått gjennomsla­g for flere av sine saker.

– Vi har lenge kjempet for kapasitets­økning på Moflata og at undergang skal vaere del av løsningen. Etter mye jobbing på tvers av partigrens­ene, ble det enighet blant de fire største partiene om en løsning som skal sikre dette. Ellers kan vi nevne rusboligen­e i Hauges gate, nye gateskilt med informasjo­n om hvem gata er oppkalt etter og ekstra midler til vedlikehol­d av kommunale lekeplasse­r. Vi har presset på slik at ny vei på Skien vest nå er første prioritet og Bølevegen skal beholde dagens kapasitet. Vi har gått til krig mot kantstopp og kjemper utrettelig for høyere bevilgning­er til Fritidspar­ken, sier Rabe.

Bakken forteller at Bypartiet ble godt mottatt av de andre partiene fra første dag på Rådhuset.

– Alle i bystyret har tatt oss godt imot. Jeg tror mange så på oss som et friskt pust i starten, med nye perspektiv­er. Vi har fått god hjelp til å forstå prosessene og kutymen i bystyret og utvalg. Saerlig Høyre med Jan Terje Olsen i spissen har kommet med gode tips og råd og strukket ut en samarbeide­nde hånd. Det setter vi stor pris på, sier Bakken.

Vil se framover

Bypartiets nåvaerende ledelse er ferdig med bråket og vil se framover.

– Jeg har forståelse for at velgerne vil ha en forklaring og at bråket kan ha svekket tilliten, men det er noe vi må jobbe med. Det vil alltid vaere uenigheter i et parti og de må vi løse best mulig. Vi har ryddet opp og jobber videre med politikken, som er det vi skal, sier Rabe.

Bypartiet ønsker ikke å gå ut med hvor mange medlemmer de har i dag eller om antallet har endret seg siden valget. Det har de heller ikke plikt til, siden medlemslis­tene til politiske partier ikke er offentlige. Nå ser partiet framover.

– Vi stiller liste i Skien i 2019. Vi har et ønske om å utvide mot Porsgrunn, Bamble og andre kommuner. Vi er også i dialog med lignende aksjoner i andre regioner og man skal ikke se bort fra at vi blir slått sammen med andre, sier Rabe.

Den forrige partileder­en mener velgerne kunne forventet mer av Bypartiet.

– Velgerne har i hvert fall ikke fått saerlig igjen for å ha stemt fram byens tredje største parti, sier Snarud. Tekst: Lise Valbø Rønningen Foto: Fredrik Pedersen

Velgerne har i hvert fall ikke fått mye ig jen for å ha stemt fram byens tredje største parti. Eirik Snarud, tidligere leder av Bypartiet

 ?? ARKIVFOTO ??
ARKIVFOTO
 ?? ARKIVFOTO ?? VALGVAKE: Bypartiet feiret valgtriumf­en i 2015 på utestedet Bar i Skien.
ARKIVFOTO VALGVAKE: Bypartiet feiret valgtriumf­en i 2015 på utestedet Bar i Skien.
 ??  ?? TURBULENT HØST: Bypartiet har hatt oppvask på kammerset de siste ukene. – Det har vaert
TURBULENT HØST: Bypartiet har hatt oppvask på kammerset de siste ukene. – Det har vaert
 ??  ?? frustrasjo­n og splid internt, sier Joakim Rabe, som ble valgt som ny leder av Bypartiet på et ekstraordi­naert årsmøte i oktober.
frustrasjo­n og splid internt, sier Joakim Rabe, som ble valgt som ny leder av Bypartiet på et ekstraordi­naert årsmøte i oktober.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? GODE TIDER: Tomas Bakken (fra venstre), Erik Snarud og Tommy Ballestad da alle var medlemmer av Bypartiet. Nå er kun Bakken igjen.
FOTO: PRIVAT GODE TIDER: Tomas Bakken (fra venstre), Erik Snarud og Tommy Ballestad da alle var medlemmer av Bypartiet. Nå er kun Bakken igjen.
 ?? ARKIVFOTO ?? TRAKK SEG: Eirik Snarud trakk seg som leder av Bypartiet i høst.
ARKIVFOTO TRAKK SEG: Eirik Snarud trakk seg som leder av Bypartiet i høst.
 ??  ?? NY ERFARING:
Tomas Bakken er Bypartiets gruppelede­r i bystyret og sitter i formannska­pet. – Alle i Nae ss (Frp) i formannska­psmøtet i forrige uke.
NY ERFARING: Tomas Bakken er Bypartiets gruppelede­r i bystyret og sitter i formannska­pet. – Alle i Nae ss (Frp) i formannska­psmøtet i forrige uke.
 ??  ?? 2015:
Tommy Ballestad, Eirik Snarud, Tomas Bakken, Claus Kaalstad og André Prestvik da Bypartiet ble stiftet i 2015.
2015: Tommy Ballestad, Eirik Snarud, Tomas Bakken, Claus Kaalstad og André Prestvik da Bypartiet ble stiftet i 2015.
 ??  ?? SER FRAMOVER: Nå vil nyvalgt partileder Joakim Rabe helst se framover og fokusere på politikken til Bypartiet.
SER FRAMOVER: Nå vil nyvalgt partileder Joakim Rabe helst se framover og fokusere på politikken til Bypartiet.
 ??  ?? bystyret har tatt oss godt imot, sier Bakken. Her sitter han mellom Helene Røsholt (H) og Jørn Inge
bystyret har tatt oss godt imot, sier Bakken. Her sitter han mellom Helene Røsholt (H) og Jørn Inge
 ??  ?? STARTET I 2013:
bomringen. Startskudd­et for Bypartiet gikk i 2013 med en demonstras­jon mot
STARTET I 2013: bomringen. Startskudd­et for Bypartiet gikk i 2013 med en demonstras­jon mot
 ??  ?? HØYT OPPE:
parti. Tomas Bakken under valgkampen i 2015. Partiet ble Skiens tredje største
HØYT OPPE: parti. Tomas Bakken under valgkampen i 2015. Partiet ble Skiens tredje største

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway