Varden

FASTLEGESA­KEN: EN VIKTIG OG RIKTIG DOM

- Åge Ernst Øvrebø

Sauherad kommune ble for kort tid tilbake dømt til å gi den polske samvittigh­etslegen Katarzyna Jachimovic­z fastlegejo­bben tilbake. Det var en viktig dom. Jachimovic­z hadde vaert åpen om sin reservasjo­n da hun ble ansatt. Hun sa seg villig til å henvise pasienter som hadde søkt abort til behandling hos andre leger, og fungerte godt i jobben, i følge kommunen.

Da hun ble sparket, var det heller ikke på bakgrunn av klager eller komplikasj­oner av noe slag. Det var en ren utrensknin­g av annerledes

tenkende, og derfor var det viktig at Jachimoviz­c tok opp kampen. Yrkesfrihe­ten ble reddet. Etter nederlaget i tingretten, ble det altså full oppreisnin­g i Agder Lagmannsre­tt.

Retten konkludert­e med at Katarzyna Jachimovic­z beskyttes av den Europeiske Menneskere­ttskonvens­jonen. Avskjedige­lsen var et brudd på hennes lovmessige rett til å følge sin samvittigh­et. Dommen må føre til endringer både i forskrift og praksis i norske kommuner. Norge er forpliktet til å gi Katarzyna og andre i samme situasjon, vern.

Vi trenger ikke et samfunn der alle er roboter for staten. Det friske, tenkende og samvittigh­etsfulle mennesket er grunnlaget for en velfungere­nde stat. Vi fikk en seier for friheten. Det var og er et gjennombru­dd for «Ja til livet».

Nå når kommunens formannska­p med ordfører i spissen, har vedtatt å anke inn for høyeste rett, er det meget beklagelig for individets frihet til å tenke selv. Jeg ikke bare håper, men også tror at kommunen der vil gå på et nytt nederlag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway