Varden

Vil flytte historisk hus

Går det som Nes Nasjonale Dansarring vil, blir det tradisjons­rike forsamling­slokalet Sjodar flyttet til Evju bygdetun.

- SAUHERAD Andreas Soltvedt ▶ andreas.soltvedt@varden.no

Tiden er i ferd med å renne ut for forsamling­slokalet som sto ferdig i 1922 og som opprinneli­g tilhørte Sauherad mållag. Samtidig er en ny tid i emning for huset som har vaert arena for utallige festsammen­komster og møter opp gjennom årene.

Nes Nasjonale Dansarring eier Sjodar etter å ha blitt skjenket huset i gave tilbake i 1966. Nå planlegger Harald Omnes og hans meddansere i dansarring­en å gi huset ny bruksverdi ved å flytte hele bygningskr­oppen til bygdetunet på Evju.

Til nytte for mange

– Målet er at Sjodar skal stå klart til bruk på Evju seinest i forbindels­e med husets hundreårsj­ubileum, sier Harald Omnes til Varden.

Omnes legger ikke skjul på at en omfattende jobb venter når det kommer til finansieri­ng av flyttingen. Så langt er 100.000 kroner i boks for dansarring­en. Totalen vil imidlertid bli vesentlig høyere. Harald Omnes anslår at totale kostnader vil beløpe seg til 2,3-2,5 millioner kroner.

– Vi jobber med det og vil søke finansieri­ng fra ulike institusjo­ner i vinter og på vårparten, opplyser Omnes.

I det foreløpige kostnadsan­slaget ligger det også bygging av kjeller under Sjodar på Evju.

– Dette vil både Evju bygdetun og kommunen ha nytte av ved at det vil bli bygget et brannsikke­rt arkiv, samt kontorplas­ser. Bygdetunet vil også ha nytte av at Sjodar flyttes. I dag er det litt begrenset plass på Evju med hensyn til arrangemen­ter innendørs. I tillegg til at dansarring­en får bedre plass

Har sagt at det er mulig

– Men er det i det hele tatt mulig å flytte Sjodar?

– Vi har vaert i kontakt med den samme entreprenø­ren som flyttet Flom skule i Nome. Han har sagt at han kan klare denne oppgaven, opplyser Harald Omnes.

Sjodar anno 2017 er på 120 kvadratmet­er. Ved flytting må taket tas av i tillegg til inngangspa­rtiet. De seinere årene har aktivitete­n i huset blitt mindre og mindre. Dansarring­en sluttet å bruke lokalet for rundt seks år siden. Historien sitter like fullt som spikret i veggene.

– Vi håper vi får til dette, sier Harald Omnes. til å danse, vil også Evju kunne bruke huset til sine arrangemen­ter, opplyser Omnes.

 ?? BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ?? KAN HAVNE PÅ BYGDETUNET:
Sjodar på Sunds ved Nordagutu strutter av historie og levd foreningsl­iv. Nå kan bygget bli sikret for framtida.
BEGGE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT KAN HAVNE PÅ BYGDETUNET: Sjodar på Sunds ved Nordagutu strutter av historie og levd foreningsl­iv. Nå kan bygget bli sikret for framtida.
 ??  ?? NY TID:
Her danser Harald Omnes og Grete Prestholt Roligheten på Sjodar for Vardens journalist i 2009. Nå kan bygget bli flyttet.
NY TID: Her danser Harald Omnes og Grete Prestholt Roligheten på Sjodar for Vardens journalist i 2009. Nå kan bygget bli flyttet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway