Varden

Derfor heter det Telemark

Fylket vi kjenner som Telemark har ikke alltid hatt navnet Telemark. Og det er ikke første gang vi er i «union» med Vestfold.

-

Om to år skal Telemark fylke forsvinne, og vil etter alt å dømme gjenoppstå som en del av den nye enheten «Vestfold og Telemark». Men hva vet du egentlig om opphavet og historien til navnet Telemark? Her skal du i få vite det du trenger og kanskje litt til.

Telemark er et gammelt navn. Snorre skriver om Telemark og telene som folkegrupp­e allerede på 1220-tallet. I Soga om Harald Hårfagre (ca. 850932) skriver Snorre om et opprør blant småkonger og krigere i Sør-Norge på slutten av 800-tallet:

«Opphavsmen­nene til dette var: Eirik, konge i Hordaland, kong Sulke frå Rogaland og Sote Jarl, bror hans, Kjøtve den rike, konge i Agder, og Tore Haklang, son hans, og frå Telemark to brør, Roald Rygg og Hadd den harde.» Opprøret ble slått brutalt ned av Harald Hårfagre og hans haer i det som fikk navnet Slaget ved Hafrsfjord. Snorre Sturlason skriver at «etter dette fekk ikkje kong Harald meir motstand i Norge.» Han samlet Norge, og vi kan trygt fastslå at resten er historie. Men det finnes trolig en enda eldre kilde enn Snorre, ifølge historiepr­ofes- sor Claus Krag, ved Høgskolen i SørøstNorg­e, avdeling Bø:

– Den gotiske historiesk­riveren Jordanis skrev om folkestamm­er i Skandinavi­a på 500-tallet. Han satt i NordItalia og skrev blant annet om «taetel» som man har gjettet på at var telene, forteller Krag.

Det som er sikkert er iallfall at Telemark betyr skogene der telene bor.

Sinne og kjaerlighe­tserklaeri­nger

Når Telemark nå skal slås sammen med Vestfold, er det navnet som har vakt aller størst engasjemen­t hos folk flest.Da Varden skrev om den interne navnekonku­rransen i fylkeskomm­unene i fjor, la leserne våre igjen 167 kommentare­r i bunnen av artikkelen. Flertallet tok til orde for å beholde navnet Telemark.

Noen kom med kjaerlighe­tserklaeri­nger som «Telemark <3 ingen over og ingen ved siden!» Andre brøt ut i sinne: «For noe tull:-( Telemark er no en gang Telemark!»

I fjor var flere Telemark-politikere inne på at Skagerrak kunne vaere et velklingen­de navn, men siden har stemningen snudd. Denne uka fikk fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid forhandlet fram at navnet skal vaere «Vestfold og Telemark», selv om han aller helst ville hatt Telemark først.

– Tenk så mange millioner som ser på nyttårshop­prennet. Telemark er et bunnsolid merkenavn langt utenfor landegrens­ene; det har jeg blitt enda mer klar over de siste tre åra. Folk forbinder det med noe ekte, sier Løkslid.

Fikk navn fra furuskogen­e?

Det er ganske sikkert at Telemark – eller den gamle formen «Þelamork» – betyr skogene der folkestamm­en telene bor. Men det er langt mer usikkert hvorfor denne stammen ble kalt teler.

En historiepr­ofessor som het Alexander Bugge skrev om dette i 1918. Han viste til diverse andre historiker­e og hevdet navnet «tele» kunne komme av det latinske ordet «tela» som betyr vevet stoff eller grunnstoff. En annen mulighet var gammelnors­ke «þelli», som betyr ung furu. Det er jo mye furuskog i Telemark. Et tredje alternativ er at det kommer av ordet tele, «þeli» på oldnorsk, som betyr frossen jord.

Ifølge Claus Krag finnes det ikke sikre holdepunkt­er for noen av teoriene.

 ?? FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK ??
FOTO: TORBJØRN TUNGESVIK

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway