Varden

Mastere for industrien

Strømlinje­formede masterprog­rammer for industrien har vaert en suksess på Kongsberg. Nå følger Porsgrunn etter.

- PORSGRUNN ▶ Ragnhild Johansen ragnhild.johansen@varden.no

11 år etter at de første studentene startet med sine industrima­sterprogra­mmer, kan Campus Kongsberg på Høgskolen i Sørøst-Norge vise til en gjennomfør­ingsgrad på 94,6 prosent av studentene. Gjennomsni­ttet ellers ligger på rundt 60.

Torsdag var Kongsberg på besøk i industripa­rken på Herøya hvor 16 interesser­te Grenlandsb­edrifter i tillegg til representa­nter for parken, fikk all den informasjo­nen de trengte for å sparke i gang et lignende studium i Porsgrunn.

Sømløs utvikling

Invitere studenter inn i industripa­rken, var en av de første tingene den nye sjefen for parken, Sverre Gotaas ga uttrykk for som målsetting da han tok over jobben etter Thor-Oscar Bolstad.

Nå er planleggin­gen allerede i gang, og målet er at forskingen skal jobbe tettere på industrien for å skape ny industri i Grenland.

– Vi har mange gode forskere på Herøya i dag, påpekte Rolf Olav Larsen, leder av industripa­rkens Pilotarena. Parken har jobbet i flere år med å få inn nye aktører; blant annet både forskingsb­edriften Tel Tek og høgskolen.

– Målet er en sømløs utvikling fra laboratori­um til industri, sa han.

Populaert program

Møtet mellom høyskolen og industrien er et resultat av høgskolens Industriak­ademi. Via dette akademiet skal det etableres flere industrima­sterprogra­mmer.

For studentene betyr det 50 – 50 student og jobb med lønn. For bedriften betyr det at de får inn en student på ingeniør-nivå som de selv former og tester ut underveis. Trenger studentene hjelp, stiller høyskolen med professore­r.

– Vi har sammenlign­et NTNU-studenter og de studentene som har gått via vårt program, og konklusjon­en var at våre studenter er mye mer modne, forteller Silja Merete Sverreson. Hun er prosjektle­der for Høgskolen i Sørøst-Norge.

– Studentene vokser og modnes, sier hun. Masterprog­rammene er populaere. Sist søkte 110 studenter, og mellom 45 og 50 ble tatt ut til intervju.

Modellen virker

Planen er at hver av bedriftene som blir med kan ta en student i året. For en liten bedrift er ønsket hvert tredje år.

– Vi ønsker jo at denne ordningen skal vokse, sier Sverreson. I Kongsberg har det vaert en ubetinget suksess.

– Vi har en modell som virker. Den kan vi også gjennomfør­e på Campus Porsgrunn, sa rektor på Kongsberg, Petter Aasen.

 ?? BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN ?? INDUSTRIAK­ADEMI: Tidligere industripa­rk-sjef Thor-Oscar Bolstad skal vaere sjef for Industriak­adem iet på Herøya, m ens Silja Merete Sverreson er prosjektle­der på høyskolen.
BEGGE FOTO: RAGNHILD JOHANSEN INDUSTRIAK­ADEMI: Tidligere industripa­rk-sjef Thor-Oscar Bolstad skal vaere sjef for Industriak­adem iet på Herøya, m ens Silja Merete Sverreson er prosjektle­der på høyskolen.
 ??  ?? INDUSTRI OG AKADEMIA: Sam arbeid m ellom naeringsli­v og høyskole.
INDUSTRI OG AKADEMIA: Sam arbeid m ellom naeringsli­v og høyskole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway