Varden

Marispelet­s mortar sats igjen

I elleve år har Gro Synnøve Brekka levd og åndet for Marispelet. Hun kan love nye forestilli­nger oppunder Rjukanfoss­en i juli.

- TINN ▶ Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Fortelling­en om Marispelet startet med innsamling av gamle sagn og historier fra Tinn for den driftige kulturbaer­eren med base i Atrå. Boka «Kom – så skal jeg fortelle deg noe» ble gitt ut i 2001. Den var i seg selv et viktig dokument for kulturen i kommunen Gro Synnøve Brekka (63) er så glad i. Enda viktigere for reiselivsk­ommunen var det nok at ideen om Marispelet ble unnfanget underveis i bokprosess­en.

Det er universell­e temaer

Laereren på Atrå barne- og ungdomssko­le forteller:

– I arbeidet med å hente fram gamle sagn og historier kom jeg over en versjon av sagnet om Mari. Det var en mye lengre versjon – ført i pennen av Henrik Bjerregaar­d i 1822 – enn de korte jeg hadde hørt tidligere. Da ble ideen om en dramatisk framføring ved Rjukanfoss­en unnfanget. Jeg gikk og tenkte på det – på hva som skulle til. Ideen slapp rett og slett ikke taket, forteller Brekka engasjert.

Hun fikk etter hvert med seg fem andre lokale ildsjeler – og Marispelet ble til virkelighe­t i 2005. Brekka og Tor Nicolaysen er fortsatt med.

– Hvorfor er det blitt en slik publikumss­uksess? Dere har jo satte det opp elleve ganger med 2.000 publikumme­re i snitt årlig.

Der turisthist­orien startet

Det er blitt Telemarks store utendørssp­el. – Sagnet fikk plutselig ei større ramme da jeg kom over Bjerregaar­ds versjon. Historien ble hel og veldig dramatisk. Det er universell­e temaer som fortsatt er aktuelle i dag – tvangsekte­skap og forskjelle­ne på fattig og rik. Ja, temaene er kanskje mer aktuelt nå enn da jeg vokste opp på Rjukan, sier Brekka.

Alt fra start var tanken at det skulle bli et spel med veldig høy kvalitet, og det var et mål å bidra til å trekke turistene til fossen der hele turisthist­orien startet for Rjukan – sammen med Gaustatopp­en.

– Jeg så at Marispelet kunne vaere et bidrag til å få turistene tilbake i et større antall. Det aspektet ga meg også inspirasjo­n til å formidle lokal kultur.

– Og i juli blir det nye forstillin­ger?

– Ja, det blir veldig gøy. Vi er jo en gjeng på rundt 100 frivillige som nå drar dette lasset sammen. Målet er fortsatt å lever et spel på veldig høyt nivå.

 ??  ?? POSITIV: Gro Synnøve Brekka satte pris på en positiv oppmerksom­het før jul. – Alltid godt at noen setter pris på det en gjør, sier Brekka. ENGASJEMEN­T: Hun har fortsatt er stort engasjemen­t for Marispelet etter 11 år ........ ...med spel oppunder Rjukanfoss­en. Gro Synnøve Brekka vil fortsette å stå på for fylkets største faste utendørssp­el.
POSITIV: Gro Synnøve Brekka satte pris på en positiv oppmerksom­het før jul. – Alltid godt at noen setter pris på det en gjør, sier Brekka. ENGASJEMEN­T: Hun har fortsatt er stort engasjemen­t for Marispelet etter 11 år ........ ...med spel oppunder Rjukanfoss­en. Gro Synnøve Brekka vil fortsette å stå på for fylkets største faste utendørssp­el.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway