Varden

EU vil redusere reklamasjo­nsfristen

EU-kommisjone­n ønsker en felles reklamasjo­nsfrist på bare to år. Forbrukerr­ådet misliker sterkt at klagerette­n for mange varer dermed blir kuttet drastisk.

- OSLO Linus Røvik Hauge, NTB

– Forslaget bør omgjøres til en minimumsre­gel uten tak for de landene som ønsker bedre rettighete­r. Dette ville i så fall gjøre at vi kunne beholdt dagens gode forbrukerb­eskyttelse i Norge, sier forbrukerd­irektør Randi Flesland.

EU-kommisjone­n la i 2015 fram et forslag til et nytt netthandel­sdirektiv som la opp til en klagefrist på to år ved handel på nettet. Det som bekymrer Forbrukerr­ådet nå, er at Kommisjone­n nå går enda lenger og foreslår samme klagefrist på varer med feil, uansett om de er kjøpt på nett eller i en fysisk butikk.

– Vi har hele tiden fryktet at det opprinneli­ge forslaget var ment for å berede grunnen for en svekkelse av klagefrist­en uansett hvor varen er kjøpt. Dessverre viser det seg at vi fikk rett, sier Flesland.

Frykter dårligere garantier

I dag kan man reklamere på en vare i opptil fem år, avhengig av hvor lenge det man har kjøpt er ment å vare. Sofaer og mobiltelef­oner er eksempler på varer som ifølge Forbrukerr­ådethar en forventet levetid på fem år. Det er to års klagefrist ved kjøp fra privatpers­on.

Forbrukerr­ådet har tidligere anslått at forslaget i verste fall vil gi et økonomisk tap på 1 milliard kroner for norske forbrukere. Frykten er at også dagens garantier vil reduseres.

– Gode lovmessige rettighete­r har ført til at mange produsente­r og selgere følger opp med gode garantier. Det er god grunn til å tro at disse reduseres hvis reklamasjo­nstiden reduseres. Dette gjelder ikke minst dagens nybilgaran­tier, sier Flesland.

Ber regjeringe­n gripe inn

Flesland ber nå regjeringe­n jobbe mer intenst opp mot EU for å sikre at norske og europeiske forbrukere ikke får redusert forbrukerv­ernet.

– Vi er svaert bekymret på forbrukern­es vegne over hva som kan bli utfallet av lovgivning­sprosessen. Vi er kjent med det viktige arbeidet som gjøres fra norsk side for å forhindre en reduksjon av reklamasjo­nsfristen i Norge. Med kommisjone­ns reviderte forslag håper vi at regjeringe­n ser grunn til å intensiver­e dette arbeidet, skriver Forbrukerr­ådet i et brev til europamini­ster Marit Berger Røsland (H), justismini­ster Per-Willy Amundsen (Frp) og barne- og likestilli­ngsministe­r Solveig Horne (Frp).

Imot totalharmo­nisering

Horne sier til NTB at dette er en sak regjeringe­n prioritere­r høyt, og at de jobber sammen med nettopp Forbrukerr­ådet for å bevare et godt forbrukerv­ern.

– Regjeringe­n er imot en totalharmo­nisering, og saerlig når det gjelder ansvarsper­ioden. Vi ønsker å beholde fem års reklamasjo­nsfrist, og dette har vaert den norske posisjonen overfor EU i flere år, understrek­er Horne.

Statsråden mener imidlertid at alt håp ikke er ute for at gode, norske forbrukerr­ettigheter kan bevares slik de er i dag.

– De politiske prosessene Brussel er komplisert­e og situasjone­n nå er til dels uoversiktl­ig. Men det jeg kan si, er at vi har all grunn til å tro at det kan gå den veien at reklamasjo­nsfristen ikke blir totalharmo­nisert.

Frykter dårligere produkter

Forbrukerr­ådet understrek­erat en reduksjon i forbrukerv­ernet etter deres oppfatning står i sterk kontrast til EUs satsing på områdene sirkulaer økonomi og baerekraft­ig forbruk.

– Levetiden for mange produkter er allerede i dag kort, og reparasjon­er utelukkes ofte på grunn av pris og tilgang til deler. Det er grunn til å frykte at dårligere forbrukerr­ettigheter kan resultere i produksjon og omsetning av produkter som er mindre holdbare, advarer Forbrukerr­ådet i brevet.

 ?? FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX ?? FRYKTER SVEKKEDE RETTIGHETE­R: Direktør Randi Flesland i Forbrukerr­ådet frykter en kraftig svekkelse av nordmenn og europeiske borgeres forbrukerr­ettigheter dersom EU-kommisjone­ns forslag om en generell klagefrist på to år på varer med feil blir en...
FOTO: AUDUN BRAASTAD, NTB SCANPIX FRYKTER SVEKKEDE RETTIGHETE­R: Direktør Randi Flesland i Forbrukerr­ådet frykter en kraftig svekkelse av nordmenn og europeiske borgeres forbrukerr­ettigheter dersom EU-kommisjone­ns forslag om en generell klagefrist på to år på varer med feil blir en...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway