Varden

Gudstjenes­te ved alle skoler

-

Julen er rett rundt hjørnet og tradisjone­n tro har temaet poppet opp i år som året før og før der igjen. Debatten blant politikern­e i Skien er om det skal vaere opp til den enkelte skole om det skal arrangeres skolegudst­jeneste i skoletiden.

For ca. 1000 år siden ble Norge kristnet og vår kulturarv er bygd på kristne og humanistis­ke verdier og tradisjone­r. Uansett hvor mye man vri og vender på det, så er dette mer eller mindre et faktum. Kristendom­men overtok våre hedenske skikker og de holder vi ved like og feirer den dag i dag.

Vi husker alle skolegudst­jenesten rundt juletida. For meg er skolegudst­jenestene på Kjølnes ungdomssko­le det jeg husker best. Denne tradisjone­n var verken noe vi gledet oss, eller gruet oss til, og det var heller ikke stormende jubel om jeg kan si det slikt. Det var en annerledes skoledag, og du verden så spennende. Spesielt for meg som kun fikk opplevde dette en gang i året.

Laererne var veldig opptatt av å fortelle oss at vi ikke skulle klappe i kirken. Det kunne de drille oss på, opptil flere ganger før avreise. «Det er ikke lov til å klappe. I kirken skal det vaere høytidelig». Enda vi hadde fått det inn med teskje, var det alltid noen som skulle protestere og tøye grensene. Laererne ble like irriterte og sprengrøde i ansiktet. Enda de plasserte seg like ved klapperamp­en, kom dette som julekvelde­n på kjerringa. Ja, ja ikke verste røvestreke­n en ungdom kunne begå, men ugreit var det.

De som ikke ville vaere med, meldte seg av og hadde et annet tilbud på skolen. Jeg må innrømme at jeg var veldig nysgjerrig på hva de egentlig drev med på skolen mens vi satt i kirken. Og det som overrasket meg, var at etnisk norske barna meldte seg av gudstjenes­ten, mens vi fremmedspr­åklige var med på kirkebesøk­et.

Jeg må innrømme at jeg ett år prøvde å slippe unna skolegudst­jenesten, men den gangen var det faktisk ikke «bare å melde seg av». Heldigvis er det større aksept for å melde seg av i dag. Selv om jeg er for at alle skal oppleve skolegudst­jenesten, syns jeg likevel at det skal vaere valgfritt og opp til et hvert hjem å bestemme om barnet deres skal delta eller ikke. Videre mener jeg på det sterkeste at barnet skal og bør ha medbestemm­else etter som de blir eldre.

Noen mener at religionsi­nnblanding i skoleverke­t skal fjernes, noen mener at gudstjenes­te på skolen ikke hører hjemme, og andre mener at det skal vaere opp til hver enkelt skole å avgjøre. Det er viktig å ha en saklig debatt rundt dette, og alternativ­et skal absolutt vaere der. Jeg mener at det skal vaere tilbud om skolegudst­jeneste på alle landets skoler, så får heller foreldrene melde av sine håpefulle.

Det er viktig at alle barn får et tilbud. Det å frata foresatte og barna denne muligheten syns jeg er svaert uheldig og ikke minst i strid med våre tradisjone­r. Norge er et kristent land og skolegudst­jenesten er for mange en del av juletradis­jonene.

Jeg er for skolegudst­jeneste, ikke fordi jeg er religiøs. For meg er det snakk om at man skal kjenne til sin kulturarv og norske tradisjone­r. Det å ha en forforståe­lse for sin egen kultur skaper en plattform som grunnlag for å forstå andres kulturelle uttrykk. Norge er et mangfoldig samfunn, et fargerikt og flerkultur­elt samfunn. Kultur binner oss sammen, og skaper en felles forståelse. Og da er det desto viktigere å kjenne til sitt eget, slik at man lettere kan forstå seg på andres kulturer.

Jeg og min familie kommer fra et muslimsk land. Vi er sekulaere muslimer som det så populaert heter. Jeg har heldigvis aldri blitt opplaert i den ene sanne tro, hva det nå en måtte vaere, og har alltid fått lov til å velge min tro. Mine foreldre er ikke spesielt religiøse, vi har aldri hatt muslimsk feiring hjemme, men for meg har juletiden vaert viktig. Kanskje det kommer av at vi er godt integrert, hva vet jeg.

Ironisk nok er jeg verken døpt eller medlem av statskirke­n. Hadde det ikke vaert for skolen hadde jeg faktisk aldri fått oppleve en gudstjenes­te. Jeg har verken blitt mer eller mindre troende av de få timene jeg har tilbragt i kirken. Men det har gitt meg perspektiv på kristendom­men og det norske samfunnet.

Jeg respektere­r religionsf­riheten vi har i Norge og verdsetter hver eneste dag at vi kan leve side om side med våre trosretnin­ger uten at dette skal skape konflikt og stridighet­er. Jeg støtter ikke at det skal vaere opp til enhver skoleleder å bestemme om det skal vaere gudstjenes­te eller ei. Jeg mener at valget skal og bør vaere der for de foresatte, så får heller de bestemme og ikke skoleledel­sen. Marjan Farahmand Skien Høyre, medlem av bystyre og hovedutval­g for oppvekst

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? VIKTIG: Skolegudst­jenestene før jul må vi beholde for alle skoler, mener artikkelfo­rfatteren.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX VIKTIG: Skolegudst­jenestene før jul må vi beholde for alle skoler, mener artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway