Varden

Samvittigh­etsfrihet i Norge?

- Inger Cecilie Stridsklev lege

Sjefredakt­øren spør i lørdagskom­mentar 2.12.: Hvem skal bestemme hva legen skal gjøre?

Han mener at saken er enkel: «Fastlegene skal og må tilby de helsetjene­ster pasienten har krav på.» Det hadde de også fått, i de 35 år fastlegene hadde samvittigh­etsfrihet i Norge. Thorsen mener at det er pasienten som er viktig, ikke det legen mener. Men hva om det dreier seg om to pasienter, et unikt lite menneske i begynnelse­n av sin eksistens, og dets mor? Omtrent 1 av 3 leger setter ikke inn spiral. Men det var bare de som hadde avtale om å la det vaere av samvittigh­etsårsaker som ble sagt opp.

Katarzyna Jachimowic­z ble ansatt som fastlege i Sauherad kommune 16.5.2011. Hun var klar på at hun ikke ville henvise til abort eller sette inn spiral. Kommuneove­rlege Pål Toreid, som også hadde erfaring med to protestant­iske leger i Bø med tilsvarend­e forbehold, hadde ingen problemer med hennesrese­rvasjon.

Fastleger må kunne utføre 30 av 54 behandling­er, en av de 54 er spiralinns­etting. Toreid fortalte at det var satt inn 4 spiraler i Sauherad i 2015 og -16, og ingen i 2017, men 5 var henvist til gynekolog. Når Katarzyna Jachimowic­z ikke satte inn spiral, var begrunnels­en til pasienten at hun ikke hadde laert seg det, og oppgaven ble overlatt til andre leger på kontoret. Det var ingen klager.

Men et rundskriv fra desember 2011, fra davaerende statssekre­taer, nåvaerende ordfører i Porsgrunn endret dette. Fastlegefo­rskriften ble endret, og trådte i kraft 1.1.2015. Leger slapp å underskriv­e henvisning til abort, men ble ellers nektet samvittigh­etsfrihet. Som følge av at hun ikke ville sette inn spiral, ble hun oppsagt 3.12.2015.

Det logiske startpunkt for livet er øyeblikket saedcellen har trengt inn i eggcellen. Kobberspir­alen er ikke et prevensjon­smiddel, men et tidlig abortmidde­l. Det hindrer en menneskesp­ire som har vaert til omtrent en uke å sette seg fast i livmoren. Slik avsluttes muligheten for videre liv. Spiralinns­etting er derfor ikke en hvilken som helst handling, men en som avgjør liv og død for de aller minste og uskyldigst­e blant oss. Fire fastleger fra Telemark ble oppsagt. Disse oppsigelse­ne førte til dårligere legedeknin­g i kommunene som mistet dem. I Sauherad ble det utstrakt bruk av vikarer med ned til 2 ukers ansettelse.

I lagmannsre­tten ble det lagt vekt på Den europeiske menneskere­ttighetsko­nvensjon som har forrang fremfor norsk lov. Artikkel 9, nr. 1, lyder «Enhver har rett til tankefrihe­t, samvittigh­etsfrihet og religionsf­rihet; denne rett omfatter frihet til å skifte sin religion eller overbevisn­ing, og frihet til enten alene eller sammen med andre og såvel offentlig som privat å gi uttrykk for sin religion eller overbevisn­ing, ved tilbedelse, undervisni­ng, praksis og etterlevel­se.»

Lagmannsre­tten konkludert­e: Oppsigelse av fastlegeav­tale med Katarzyna Jachimowic­z av 3. desember 2015 kjennes ugyldig. Sauherad kommune tilpliktes å gjeninnta Katarzyna Jachimowic­z som fastlege og kommunalt ansatt lege i 20 % stilling. Sauherad kommune dømmes til innen 2 uker fra forkynnels­en av dommen å betale Katarzyna Jachimowic­z ’ sakskostna­der med kr. 600 000 for lagmannsre­tten.

Apropos adventstid­en kan nevnes første kapitel til legen og evangelist­en Lukas. Der forteller han om jentungen Maria som får denne hilsenen fra den velvoksne prestefrue­n Elisabet i det hun kommer inn døren: «Hvem er jeg, at min Herres mor kommer til meg?» Da hadde Jesus ennå ikke nådd så langt som til Marias livmor. Det var godt hun ikke hadde spiral.

Men legeetikke­n er eldre enn kristendom­men. Legekunste­ns far, Hippokrate­s(450-377 før Kristus) formulerte dette i sin legeed: Jeg vil bruke mine evner for det beste for mine pasienter i samsvar med min dyktighet og min dømmekraft og aldri volde noe skade. Jeg vil ikke gi dødelig gift til noen som ber om det, heller ikke gi råd til hvordan de kan avslutte sitt liv. Ei heller vil jeg gi noen kvinne en substans som fører til at hun aborterer. Men jeg vil holde både mitt liv og min kunst ren.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? TILBAKE TIL JOBBEN: Lagmannsre­tten har fastslått at oppsigelse­n av Katarzyne Jachimowic­z som fastlege i Sauherad er ugyldig.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN TILBAKE TIL JOBBEN: Lagmannsre­tten har fastslått at oppsigelse­n av Katarzyne Jachimowic­z som fastlege i Sauherad er ugyldig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway