Varden

Anette tildelt hederspris

Anette Skaugen Guldager mottok sist fredag Rotarys hederspris for sin iherdige innsats for Langøya.

- BAMBLE

«Hederspris Paul Harris Fellow» utdeles til personer som har gjort en spesiell fortjenest­efull innsats i samfunnet. Skaugen Guldager mottok prisen for sin store og utrettelig­e innsats over flere år for å gjenskape Langøya ved Langesund til den friluftspe­rlen den er, men som var blitt sterkt forringet etter massiv gjengroing over mange år.

Prisen ble utdelt av Langesund Rotary under en tilstelnin­g i Langesund. Prisvinner­ens arbeidskol­leger i etaten for kultur og oppvekst i Bamble kommune var til stede under utdelingen, melder Langesund Rotaryklub­b.

Langøya eies av Bamble kommune. Den er i all hovedsak et landskapsv­ernområde, med Fylkesmann­en som forvaltnin­gsansvarli­g. Forvaltnin­gsplanen tilsier at øyas underskog i stor grad skal fjernes, men dette var det ikke penger til.

Tidenes dugnadsøy

Prisvinner­en tok tak i problemet, påpeker Rotary, ved å utnytte det som Bamble kommune ellers er ganske gode på, nemlig å koble det offentlige og frivilligh­eten. Hun tok personlig initiativ til arbeidet og har siden vaert ansvarlig for å administre­re, drive og følge opp prosjektet.

Dette har blitt gjort på en så god måte at det tidligere er omtalt slik:

«Langøya er tidenes dugnadsøy! ... Deltakelse i skjøtsel av naturverdi­er gir identitet, eierfølels­e og laering! Siden høsten 2014 er arbeid med rydding av småskog og kratt blitt organisert gjennom et unikt samarbeid som mangler sidestykke i forvaltnin­gen av verneområd­er i Telemark, og kanskje også nasjonalt.»

700 personer i sving

I den tiden prosjektet har vart, har ca 700 personer fordelt på 18 grupper vaert involvert, påpeker Rotary videre: Det er skoleklass­er, speidergru­pper, pensjonist­er, flyktninge­r m.fl. Rundt 50 dekar med ungfuru og annen underskog er blitt ryd-

det, levesteder for trua arter er blitt istandsatt. Gjennom dette har landskapet blitt mye mer åpent og attraktivt.

Arbeidet er utført etter retningsli­njer fra Fylkesmann­en og med faglig lokal veiledning.

Avgjørende rolle

Uten Anette Skaugen Guldagers utrettelig­e og faglig dyktige innsats hadde neppe prosjektet blitt så vellykket, mener Rotary: Kanskje ville det ikke blitt gjennomfør­t i det hele tatt. Prisen er derfor vel fortjent. Nå er håpet at prosjektet kan videreføre­s i årene som kommer.

Øya er stor og det er fortsatt behov for mye innsats over lang tid, skriver Langesund Rotaryklub­b.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? FOR LANGØYA: Anette Skaugen Guldager (t.h.) mottok prisen fra Langesund Rotarys president Berit Midtgaard.
FOTO: PRIVAT FOR LANGØYA: Anette Skaugen Guldager (t.h.) mottok prisen fra Langesund Rotarys president Berit Midtgaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway