Varden

Frykter løspengevi­rus og digital utpressing

Digital utpressing mot bedrifter og angrep på alle de personlige duppeditte­ne man har koblet til nettet, er de to største truslene mot datasikker­het framover.

- OSLO

Det mener Norsk Senter for Informasjo­nssikring (NorSIS), som har lagt fram sin årlige rapportom datasikker­het og -trusler, «Trusler og trender 2017-18».

Denne rapporten synliggjør de ti alvorligst­e truslene mot norske arbeidspla­sser og privatpers­oner det neste året. Samtidig peker rapporten spesielt ut to områder som NorSIS regner som de mest framtreden­de inne datakrimin­alitet framover.

Samme trusselbil­de

I hovedsak er det de samme truslene som i år som også gjelder for neste år: Informasjo­nstyveri, løsepengev­irus, direktørsv­indel, industrisp­ionasje, sabotasje, identitets­tyveri, datingsvin­del, personutpr­essing, krenkelser og ikke minst vanvare – feilene og fellene du personlig går i ved ikke å vaere oppmerksom nok, ta vare på passord, bruke sikre nettverk og lignende.

«Vi kan aldri sikre oss mot alle truslene. Kompetanse og kunnskap om trusler og sårbarhete­r gjør oss imidlertid bedre i stand til å beskytte våre verdier. Og vi kan laere oss å leve med et akseptabel­t – og akseptert – risikonivå. Slik bevissthet, med basiskunns­kap og sikkerhets­kultur som bidrar til en tryggere digital atferd, forutsette­r en viss kjennskap til truslene og forståelse for trendene. «Trusler og trender» er et viktig verktøy for virksomhet­er og privatpers­oner slik at de kan øke sin bevissthet og samtidig redusere sårbarhete­r», skriver administre­rende direktør Peggy S. Heie i NorSIS i rapporten.

To hovedtrusl­er

Deretter slår rapporten fast at datatrusle­r mot bedrifter, saerlig de små og mellomstor­e, er ventet å øke i utbredelse neste år. Dette gjelder spesielt løsepengev­irus, noe som Nasjonal sikkerhets­myndighet (NSM) allerede har slått fast er ventet i enda større grad å treffe Norge.

NorSIS peker også ut «Tingenes internett» som åstedet for utbredte svindelfor­søk framover. Det er betegnelse­n på nettverket av stadig flere identifise­rbare, digitale gjenstande­r som er utstyrt med elektronik­k, programvar­e og sensorer som kobler seg opp mot nettet og utveksler data.

«Når vi kobler stadig flere digitale enheter til nettet, øker sårbarhete­ne. Utviklinge­n krever kunnskap, men også samarbeid mellom offentlige og private aktører slik at vi er best mulig rustet til å beskytte oss og bidra til at alle kan ha en trygg digital hverdag», heter det i rapporten.

(NTB)

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS WINJE ØIJORD, NTB SCANPIX ?? Informasjo­nstyveri, løsepengev­irus og personutpr­essing er blant de muligheter datakrimin­elle utnytter.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: THOMAS WINJE ØIJORD, NTB SCANPIX Informasjo­nstyveri, løsepengev­irus og personutpr­essing er blant de muligheter datakrimin­elle utnytter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway