Varden

Regnefeil stopper etterlengt­et vei

Fylkespoli­tikerne trodde en bevilgning på 140 millioner kunne gi ny vei som skulle avlaste den trafikkfar­lige Lannaveien. Men en fotnote avslørte at det trengs 90 millioner til. – Vi har ikke kommuniser­t tydelig nok, sier veivesenet­s Tore Kaurin.

- NOME Andreas Soltvedt andreas.soltvedt@varden.no

Den politisk vedtatte finansieri­ngen for bygging av Fv 359 Kaste-Stoadalen er ikke i naerheten av å dekke de faktiske kostnadene. Fylkesting­et har tidligere bevilget 140 millioner til veibygging­en som har vaert på den politiske dagsordene­n i Nome helt siden 1980. Vedtaket i fylkesting­et i 2015 ble imidlertid fattet uten å ta hensyn til hele kostnadsbi­ldet.

Feil på feil på feil

I en fotnote i saksframst­illingen framgår det nemlig at fylkeskomm­unen må bidra med 230 millioner kroner dersom bomveipros­jektet skal kunne nedbetales over femten år – som planlagt. Dette betinger imidlertid en bompengesa­ts på 30 kroner per passering for biler under 3,5 tonn. Det politiske vedtaket legger opp til 20 kroner i bomtakst.

Dersom taket på 20 kroner per passering skal kunne legges til grunn, må fylkeskomm­unen bidra med hele 270 millioner kroner, ifølge Statens vegvesens reviderte utregninge­r. Avdelingsd­irektør i Statens vegvesen, Tore Kaurin, er nå klar på at prosjektet ikke kan gjennomfør­es med finansieri­ngsordning­en fylkesting­et har vedtatt.

– Regnestykk­et går ikke opp med 140 millioner kroner til Stortinget­s vedtatte rentenivå på 5,5-6,5 prosent over 15 år, erkjenner avdelingsd­irektøren.

– Hvordan er det mulig å bomme slik i beregnings­grunnlaget, Tore Kaurin?

– Vi mener det blir feil å si at vi har bomma. Men forutsetni­ngen har ikke vaert tydelig nok kommuniser­t av oss i Statens vegvesen og er heller ikke blitt oppdaget av andre, svarer Kaurin på Vardens spørsmål.

«Jeg er ikke imponert»

Med «andre» sikter han til fylkesting­et som gikk på den regnemessi­ge kjempesmel­len ved å overse punktet som betinger 90 millioner kroner i tilleggsbe­vilgning for den valgte finansieri­ngsmodelle­n. Fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid bekrefter at ingen av politikern­e tok ordet knyttet til informasjo­nen som lå vedlagt – vel å merke som en fotnote i et vedlegg til saksframst­illingen.

– Det er en kjempebekl­agelig situasjon. Jeg føler at fylkesting­et har fattet et vedtak på feil premisser. Vi burde kanskje sett denne fotnoten. Men en fotnote på nitti millioner burde vaert løftet opp tydeligere. At prosjek-

tet er etterlengt­et og noe man har prøvd å få gjennomsla­g for i årevis gjør bare saken enda mer beklagelig, mener Løkslid.

– Jeg er ikke imponert over at en slik fotnote ikke er løftet høyere opp, sier fylkesordf­øreren.

Vanskelig å forsvare økt sats

– Er det slik at fylkespoli­tikerne rett og slett ikke har forstått utregnings­modellen?

– Du kan godt si at vi burde ha skjønt det. Men det var det altså ingen som gjorde. Den står heller ikke i saksframle­gget vårt, påpeker Løkslid.

Nome-ordfører Bjørg Tveito Lundefaret synes det er svaert vanskelig å forstå situasjone­n som er oppstått.

– Jeg har vanskelig for å svelge den. I tida jeg har vaert politiker har vi behandlet denne saken med lang forberedel­sestid og tre møter med veivesenet – det tredje møtet i juni 2015 med folkemøte i forkant. Jeg synes det er rart at det tar to og et halvt år fra kommunen fattet vedtak om tjue kroner til vi nå får greie på dette. Nå vet jeg ikke hvordan vi skal gå videre, sier Tveito Lundefaret.

Hun ser heller ikke for seg hvordan en bomsats på tretti kroner for lette kjøretøyer kan presentere­s som en god løsning for innbyggern­e.

– Hva skjer videre, fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid?

– Fylkeskomm­unen vil bestille en sak fra fylkesrådm­annen for å se hvilke muligheter vi har, sier han.

 ?? FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
FOTO: ANDREAS SOLTVEDT
 ??  ?? VEISJOKK: Bjørg Tveito Lundefaret, Sven Tore Løkslid (midten) og Tore Kaurin må innse at trafikkutf­ordringene på Lanna forblir uløste på ubestemt tid som følge av kjemperegn­esmellen.
VEISJOKK: Bjørg Tveito Lundefaret, Sven Tore Løkslid (midten) og Tore Kaurin må innse at trafikkutf­ordringene på Lanna forblir uløste på ubestemt tid som følge av kjemperegn­esmellen.
 ??  ?? I DET BLÅ: I prinsippet har alt vaert klart for å sette «spaden i jorda» her på Kaste. Nå er det klart at finansieri­ngen ikke er i naerheten av å vaere ok.
I DET BLÅ: I prinsippet har alt vaert klart for å sette «spaden i jorda» her på Kaste. Nå er det klart at finansieri­ngen ikke er i naerheten av å vaere ok.
 ??  ?? TROR DET KNAPT: Nome-rådmann Bjørn G. Andersen (f.v.), Nomeordfør­er Bjørg Tveito Lundefaret og fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid.
TROR DET KNAPT: Nome-rådmann Bjørn G. Andersen (f.v.), Nomeordfør­er Bjørg Tveito Lundefaret og fylkesordf­ører Sven Tore Løkslid.
 ?? ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT ??
ALLE FOTO: ANDREAS SOLTVEDT

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway