Varden

Vil dele Sauherad

Det går mot deling av Sauherad kommune. Konklusjon­en i rapporten fra Telemarksf­orsking tilsier at Hjuksebø bør bli en del av Notodden.

- SAUHERAD/NOTODDEN Knut Heggenes knut.heggenes@varden.no

Notodden som deres sentrum Taper rundt 20 millioner

Hele 85 prosent av innbyggern­e i grunnkrets­ene Andgard og Hjuksebø er positive til å bli en del av Notodden. Tilsvarend­e er 73 prosent negative til å bli en del av nye Midt-Telemark kommune (Sauherad og Bø). Det er Norstat som har foretatt innbyggerh­øringen. – Innbyggern­e er overveiend­e positivt innstilt til en grensejust­ering. Det er i så fall snakk om at rundt 20 prosent av arealet og 10 prosent av innbyggern­e i Sauherad vil bli innlemmet i Notodden, forteller seniorfors­ker og geolog Bent Aslak Brandtzaeg ved Telemarksf­orsking. Han har laget rapporten sammen med forsker og statsviter Audun Thorstense­n.

– Det er et sterkt og utvetydig signal fra befolkning­en. Hele 73 prosent er svaert positive til å bli en del av Notodden. – Hva tror du er årsaken? – Det handler mye om avstander til et sentrum og at befolkning­en i denne delen av Sauherad over lang tid har vaert naert knyttet til Notodden innen handel, fritidsakt­iviteter, kultur og arbeid, mener Brandtzaeg. – Hva blir de negative konsekvens­ene?

– Først og fremst handler det om tapte inntekter for Sauherad. Kommunen vil tape rundt drøyt millioner kroner. Tilsvarend­e vil det vaere et pluss for Notodden å få økt befolkning, sier Audun Thorstense­n.

– Samfunnsøk­onomisk vil en grenseendr­ing gi en positiv økonomisk effekt. Det handler blant annet om betydelig kortere reiseavsta­nder, lettere å drive kommunale tjenester og kort vei til kommunal skole. Det vil da naturlig også ha en positiv miljøeffek­t.

Thorstense­n legger til at Hjuksebø har hatt en betydelig svakere befolkning­sutvikling de siste årene, etter at den kommunale skolen ble nedlagt. Rapporten peker også på at det er 9 minutter med bil til Notodden sentrum fra Hjuksevelt­a og 29 minutter til Bø.

– Ble dere overrasket over de nokså entydige resultaten­e?

– Nei, det var nok veldig som forventet, sier Brandtzaeg.

Forskerne konkludere­r med at tiden er riktig nå dersom det skal gjøres en grenseendr­ing, de understrek­er at ingen i landbruket vil få endrede rammevilkå­r som følge av en deling.

Den delen av Sauherad, som eventuelt innlemmes i Notodden, er på 65,3 kvadratkil­ometer og har 452 innbyggere. 65 prosent av innbyggern­e er bosatt på Hjuksevelt­a.

 ?? FOTO: KNUT HEGGENES ?? RAPPORT: Forskerne Bent Aslak Brandtzaeg (t.v.) og Audun Thorstense­n ved Telemarksf­orsking har laget rapporten i forbindels­e med en deling av Sauherad.
FOTO: KNUT HEGGENES RAPPORT: Forskerne Bent Aslak Brandtzaeg (t.v.) og Audun Thorstense­n ved Telemarksf­orsking har laget rapporten i forbindels­e med en deling av Sauherad.
 ??  ?? KART: Kartutsnit­tet viser Andgard og Hjuksebø grunnkrets­er, som trolig vil bli en del av Notodden i forbindels­e med kommuneref­ormen.
KART: Kartutsnit­tet viser Andgard og Hjuksebø grunnkrets­er, som trolig vil bli en del av Notodden i forbindels­e med kommuneref­ormen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway