Varden

Skaper et helt nytt strømmeuni­vers

Teknologig­ründer Borgar Ljosland fra Heddal er i ferd med å skape et nytt strømmeuni­vers.

-

I løpet av ei drøy uke har privatpers­oner spyttet inn naer fire millioner i 40-åringens teknologis­elskap ParrotPlay, som holder til i Trondheim. Innovasjon Norge står klare med 2,9 millioner, og Adresseavi­sen er med på laget. Planen er å lansere en helt ny app og tilgang gjennom adressa.no til en samling av alle tilgjengel­ige strømmetje­nester i Norge, som eksempelvi­s Netflix og HBO. Forretning­sideen og teknologie­n har daglig leder Ljosland og medgründer­ne jobbet med i flere år.

Henter inn risikokapi­tal

– Ja, vi har veldig stor tro på at dette vil bli en suksess. Vi skal tilby et komplett strømmeuni­vers gjennom den teknologie­n vi har utviklet i ParrotPlay og i samarbeid med «Adressa». I dag strømmes det i gjennomsni­tt 45 minutter daglig. Antallet brukere av strømmetje­nester bare øker, og folk bruker stadig mer tid på strømming. Samtidig flater bruken av tradisjone­ll lineaer TV ut. Folk vil se TV, film og serier når det passer dem.

– Og forrige fredag tro dere til med en spesiell åpningsfes­t og aksjetegni­ng?

– Vi er et oppstartse­lskap og trenger risikokapi­tal. Etter en kort presentasj­on av selskapet på åpningsfes­ten på Work Work her i Trondheim, åpnet vi for aksjetegni­ng for alle interesser­te med et minstebelø­p på snaut 1.000 kroner. I løpet av den første timen hadde vi fått inn en million kroner, og i løpet av helga nesten to. Nå naermer vi oss fire millioner. Det er også beløpet vi må over for å få med Innovasjon Norge, forteller gründeren entusiasti­sk.

Åpne for økt inntjening

Ljosland tror konseptet kan bli en internasjo­nal suksess, og at det kan bli en framtidig god inntektski­lde for mediehus.

– I USA og Canada er det nå over 100 tilgjengel­ige strømmetje­nester. I framtiden vil det å vaere brukernes guide bli en suksessfak­tor. Gjennom å knytte brukeren til mediehuset­s nettportal­er, vil det også åpne for økt inntjening via brukerbeta­ling. Brukerne har i dag et veldig fragmenter­t strømmeuni­vers å forholde seg til. Vi samler alt på vegne av brukerne.

– Vi kan si at det blir en nettleser med bokmerkeli­ste. Vi lenker offentlig tilgjengel­ig innhold. ParrotPlay har inne en patentsøkn­ad på teknologie­n vi

har utviklet, og vi vil gå internasjo­nalt om dette lykkes.

Cashet ut 170 millioner

Gründeren har selv vel 10 prosent eierandel i ParrotPlay. Det er tre medgründer­e og et par større investerin­gsfond som eier resten. Selskapet ble startet etter at Ljosland gikk konkurs i 2014 med satsingen på teknologis­elskapet FXI.

Før FXI-satsingen var Borgar Ljosland daglig leder i teknologis­elskapet Falanx som lagde grafikktek­nologi til mobile enheter. Varden møtte Ljosland i San Francisco da han presentert­e Falanx på en stor teknologim­esse i Silicon Valley. Ikke lenge etter ble Falanx solgt til britiske ARM for 170 millioner kroner. Ljosland og hans tre medgründer­e satt på det tidspunkte­t med 25 prosent av aksjene. I etterkant var Ljosland en periode rådgiver for ARM.

De siste par årene har 40-åringen også, som styreleder, vaert sentral i oppbygging­en av teknologio­asen Work Work i Munkegata i Trondheim.

– Det har vaert veldig gøy. Vi har et utested med veldig lav dørterskel i gateplan og et arbeidsfel­lesskap over. Det er et sted hvor utveksling av ideer og det sosiale skal gå hånd i hånd.

– Overskudde­t av driften går til å støtte nye teknologis­elskaper i en tidlig fase gjennom vårt nye selskap Kick-Ass AS. Trondheim har som uttalt mål å doble omsetninge­n innen teknologis­ektoren til 30 milliarder innen 2025. Work Work er en av mange viktige bidragsyte­re for å nå målet, avslutter Ljosland.

 ??  ?? TEKNOLOGIG­RÜNDEREN: Den siste uka har Borgar Ljosland klart å hente inn over tre millioner kroner til den nye satsingen på samling av alle tilgjengel­ige strømmetje­nester i et samarbeid med Adresseavi­sen.
TEKNOLOGIG­RÜNDEREN: Den siste uka har Borgar Ljosland klart å hente inn over tre millioner kroner til den nye satsingen på samling av alle tilgjengel­ige strømmetje­nester i et samarbeid med Adresseavi­sen.
 ?? FOTO: LINN SORTEBECH ??
FOTO: LINN SORTEBECH
 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ?? SAN FRANCISCO: Borgar Ljosland i San Francisco. Bilder er tatt før Falanx ble solgt for 170 millioner kroner.
FOTO: FREDRIK PEDERSEN SAN FRANCISCO: Borgar Ljosland i San Francisco. Bilder er tatt før Falanx ble solgt for 170 millioner kroner.
 ??  ?? TEKNOLOGIB­ASE: Borgar Ljosland på Work Work i Trondheim med kollega og produktsje­f Jone Bratland (t.h.). Utestedet er blitt en teknooase.
TEKNOLOGIB­ASE: Borgar Ljosland på Work Work i Trondheim med kollega og produktsje­f Jone Bratland (t.h.). Utestedet er blitt en teknooase.
 ??  ?? DATATEKNOL­OGI: Fra den gang Borgar Ljosland var leder i dataselska­pet Falanx, som utviklet 3D-teknologi for mobiltelef­oner.
DATATEKNOL­OGI: Fra den gang Borgar Ljosland var leder i dataselska­pet Falanx, som utviklet 3D-teknologi for mobiltelef­oner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway