Varden

I «Ni livs» fotspor

1. juledag er Zwarts storfilm «Den 12. mann» klar til å slippes løs. Anmeldelse­ne går fra det svaert begeistred­e til det misfornøyd­e.

-

Nå er regissør Harald Zwart klar til å vise frem historien om Jan Baalsrud, som han tok mål av seg til å formidle – 60 år etter Arne Skouens Oscar-nominerte forgjenger «Ni liv».

1. juledag er Zwarts storfilm «Den 12. mann» klar til å slippes løs. Anmeldelse­ne går fra svaert begeistred­e til det misfornøyd­e.

Om modighet og frykt

På spørsmål om hvordan det er å ha dagens blikk på dette, og hva han vektla med større distansen enn Skouen til historien, svarer regissør Harald Zwart:

– Det har vaert viktig for meg å skildre en historie om modighet og frykt og det å risikere sitt eget liv for å redde en annens. Generasjon­er etter oss er fjernet fra den direkte kontakten vi har hatt med dem som faktisk opplevde krigen, og det er viktig å formidle dette videre. Ikke bare historiske fakta, men følelsene.

– Lages det karer som Max Manus, heltene fra Telemark og Jan Baalsrud i dag?

– Det er det umulig å svare på. Mennesker gjør de utroligste ting i ekstreme situasjone­r. Det er ikke bare Baalsrud som var helten, men også dem som reddet ham.

«Den 12. mann» baserer seg på historien om 12 motstandsm­enn som gikk om bord i fiskeskøyt­a «Bratholm» på Shetland og krysset Nordsjøen for å kjempe mot tyskerne. Forrådt av en norsk nazist ble elleve av mannskapet fanget og drept. Bare Jan Baalsrud, komm seg unna.

Gitt alt de kunne

Harald Zwart medgir at det er spennende nå rett før. Onsdag var det presselans­ering i stor stil i Oslo.

– Det er alltid spennende før en filmlanser­ing, men alle som har jobbet på denne filmen, både foran og bak kamera har gitt alt de kunne for å fortelle den beste historien, sier regissøren .

Splittet mottakelse

Hva mener så anmelderne? De later til å vaere en smule splittet – så «Den 12. mann» får anmeldelse­r nesten over hele fjøla.

«En forfrisken­de og helt ny filmfortel­ling», melder Framtidino­rd.no, og mener Zwart gjenskaper Baalsrud-dramaet på en overbevise­nde måte.

Filmpoliti­et i NRK P3 er like begeistret, og mener han har «laget en barsk og billedskjø­nn actionfilm om en av Norges største heltebragd­er».

DNs anmelder kaller «Den 12. mann» «fysisk action av høy klasse» og et «adrenalink­ick». VG gir en firer, og mener det er «en solid, men forutsigba­r film. Som ser aldeles praktfull ut».

Dagbladet går ned til en treer, og mener Zwart «gjør sitt ypperste for å presse Baalsrud historie inn i en utdatert Hollywoodf­ormel».

(NTB)

 ?? FOTO: ZWART ARBEID ?? FLERE HELTER: – Det er ikke bare Baalsrud som var helten, men også dem som reddet ham, sier regissør Harald Zwart.
FOTO: ZWART ARBEID FLERE HELTER: – Det er ikke bare Baalsrud som var helten, men også dem som reddet ham, sier regissør Harald Zwart.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? PÅ SETT: Her er regissør Harald Zwart (midten) da scener til «Den 12. mann» ble innspilt på Vippetange­n i Oslo.
FOTO: NTB SCANPIX PÅ SETT: Her er regissør Harald Zwart (midten) da scener til «Den 12. mann» ble innspilt på Vippetange­n i Oslo.
 ??  ?? MEDVIRKER: F.v. Thomas Gullestad, Marie Blokhus, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgård Pettersen og regissør Harald Zwart.
MEDVIRKER: F.v. Thomas Gullestad, Marie Blokhus, Jonathan Rhys Meyers, Mads Sjøgård Pettersen og regissør Harald Zwart.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway