Varden

Må starte på nytt

André Bergstuen Wennerød (37) ventet i to år på ny bukspyttkj­ertel

- Tone Lensebakke­n tone.lensebakke­n@varden.no

▶ Livet ble lettere etter at André Bergstuen Wennerød fikk transplant­ert ny bukspyttkj­ertel i fjor.

▶ Men gleden ble kortvarig. Kroppen valgte å støte organet bort.

– Jeg fikk ny glød etter transplant­asjonen og kunne vaere i mer aktivitet sammen med sønnen min. Jeg brukte ikke insulin på et halvt år, og var på vei tilbake til et normalt liv. Så ble jeg plutselig dårlig, det var fra en dag til en annen. Blodsukker­et var fem ganger høyere enn normalt, forteller André Bergstuen Wennerød.

Etter en sjekk på sykehuset ble André hentet i ambulanse og kjørt til Rikshospit­alet.

– De mente det var en avstøtning av organet, sier han rolig.

Alvorlig syk

Etter nesten to uker med tøffe behandling­er kom han hjem.

– De første dagene trengte jeg ikke insulin, nå bruker jeg like mye som før transplant­asjonen. I tillegg bruker jeg mye medisiner. Det har vaert flere ettervirkn­inger av det, hårdotter har falt av og jeg har også merket det på tennene. Heldigvis får jeg god oppfølging på alle plan. Han tenker seg om.

– Det blir jo litt tilbake til start igjen. Jeg ventet på å få transplant­ert bukspyttkj­ertelen i over to år. I mars i fjor kom telefonen fra Rikshospit­alet og endelig var det min tur, sier André.

37-åringen er rammet av alvorlig diabetes 1 og har de siste ti årene vaert innlagt på sykehuset en rekke ganger. Han har også måttet amputere to taer på grunn av et sår som ikke ville gro.

Vil stå på ny liste

– Jeg trodde livet var i gang igjen og at jeg endelig skulle få fungere som normalt. Jeg klarer å holde på humøret, men jeg har dager hvor jeg holder meg inne. Da ligger jeg rett ut. På gode dager lever jeg og prøver å få det beste ut av dagen.

Nå får sannsynlig­vis André mulighet til å sette seg på ny liste for transplant­asjon.

– Om jeg ikke har dannet antistoffe­r så kan jeg stå på lista. Det har jeg sagt ja til. Jeg får finne fram tålmodighe­ten, kommer jeg på lista står jeg jo sist igjen. Det er sønnen min som er drivkrafte­n min. Vi snakker aldri sykdom, vi fokuserer på gøyale ting. Det er slik jeg holder meg oppe, avslutter André Bergstuen Wennerød.

 ?? FOTO: FREDRIK PEDERSEN ??
FOTO: FREDRIK PEDERSEN
 ??  ?? KJEMPER: André Bergstuen Wennerød (37) er rammet av en alvorlig type diabetes. I fjor fikk han transplant­ert ny bukspytttr­ansplantas­jon kjertel, men kroppen har avstøtt organet. Han håper han kan settes på venteliste for igjen, men står da aller sist i...
KJEMPER: André Bergstuen Wennerød (37) er rammet av en alvorlig type diabetes. I fjor fikk han transplant­ert ny bukspytttr­ansplantas­jon kjertel, men kroppen har avstøtt organet. Han håper han kan settes på venteliste for igjen, men står da aller sist i...
 ??  ?? ALVORLIG: André Bergstuen Wennerød følte han fikk livet tilbake etter transplant­asjonen. Men, det var kortvarig lykke.
ALVORLIG: André Bergstuen Wennerød følte han fikk livet tilbake etter transplant­asjonen. Men, det var kortvarig lykke.
 ??  ?? FAKSIMILE 22. MAI: Våren 2017 var André klar for et nytt liv.
FAKSIMILE 22. MAI: Våren 2017 var André klar for et nytt liv.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway