Varden

Katteeiere må dyret kastrert/ steriliser­t og id-merket

- Liv Maria Ramstad, Redd Dyra (Foto: Fredrik Pedersen)

I Noras Ark (bildet nederst på siden), kattehuset til Redd Dyra Telemark er det alltid fullt av hjemløse katter. I fosterhjem­mene er det likedan. Hovedårsak­en til dette er katteeiere som ikke kastrerer/steriliser­er kattene sine. Det blir født mange flere kattunger enn det er hjem til.

Katteeiere sier de får gitt bort kattungene sine, men svaert mange av kattene hos Redd Dyra har vaert små, søte kattunger som når de ikke er «små og søte» lenger, ikke er ønsket av eierne sine. En måte å «løse» problemet kan vaere for eksempel å kjøre katten ut i skogen. Sist sommer ble det til eksempel fanget fm katter i naerheten av Nisterud.

En katt kan forville seg hjemme ifra og er den ikke kastrert, vil den kunne formere seg. På den måten kan den bli opphav til store samlinger av «villkatter».

I Noras Ark er det ikke plass til alle som er blitt hjemløse, mange vil derfor sulte og lide.

Alle katter som blir tatt inn blir sjekket for microchip, men dessverre er de fleste ikke id-merket. De blir da avertert med håp om å finne eier. Som oftest melder det seg ingen eier.

Vi vil derfor oppfordre alle katteeiere å vaere ansvarsbev­isste, få katten kastrert/steriliser­t og id-merket.

Eiere av hannkatter har også et ansvar for å begrense produksjon­en av kattunger. Dessuten blir en kastrert hannkatt mye mer hjemmekjae­r, kommer ikke så lett i slåsskampe­r, blir mindre til sjenanse for naboer og problemet med spraying unngås.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway