Varden

Minner ministeren om «Gassveien»

Ordfører Hallgeir Kjeldal mener tida er inne til å minne samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen om den farlige Gassveien fra den nye E18 fram til Surtebogen.

- Morten Lie-Hagen morten.lie-hagen@varden.no

Nå har han skrevet brev til Solvik-Olsen med takk for et tidligere hyggelig møte på Brokelands­heia.

Egentlig inneholder ikke brevet så mye nytt. Ordføreren minner ministeren om løftene i Nasjonal transportp­lan. Her står det at «I forbindels­e med Nye Veier AS sitt prosjekt på E18 i Bamble, vil regjeringe­n legge vekt på å koordinere tiltakene på E18 med eventuelle tiltak på FV 353 Gassveien».

Billigere bygging

– Nå må ministeren på banen: Vi vet fra tidligere at Nye Veier er positive til å bidra, fylkeskomm­unen og statens veivesen er positive til utbygginge­n, men ingen av dem har penger til å bygge denne veien nå. Samtidig vil det nok bli vesentlig billigere å bygge Gassveien fra Rugtvedt til Findal eventuelt fram til Surtebogen nå, mens man har maskiner i gang med bygging av E18, sier Hallgeir Kjeldal.

– Prisen for Gassveien har tidligere vaert anslått å ligge rundt 350 millioner, men jeg tror det kan gjøres mye billigere.

Ordføreren minner om at Nye Veier ifølge en større artikkel i Aftenposte­n skal ha spart 1,2 milliarder kroner på å finne gode løsninger for framføring av E18 gjennom Bamble.

Nye Veier

– Var jeg i statsråden­s sko, ville jeg bedt Nye Veier om å ta denne jobben mens de likevel er i gang, sier Bamble-ordføreren. Han lover at kommunen vil bevilge penger til å oppdatere regulering­splanen slik at gassveien kan realiseres.

Gassveien vil nemlig ikke bli mindre viktig i årene som kommer. Allerede i dag er Gassveien eneste tilførsels­vei fra E18 til industrien på vestsida av Frierfjord­en og Vold industriom­råde i Skien, samtidig som den fungerer som skolevei og lokalvei for befolkning­en. De seinere årene har det vaert en betydelig husbygging blant annet ved Findal-området.

Veien er stedvis meget smal, og det er bare sjåførenes dyktighet og erfaring som gjennom årene har hindret alvorlige møteulykke­r mellom vogntog på de smaleste strekninge­ne.

Mer trafikk

Et viktig poeng er at gjennomgan­gstrafikke­n vil øke fordi trafikante­r som skal videre opp i fylket og til E134 vil de benytte Gassveien istedenfor å kjøre gjennom Porsgrunn og Skien på RV30, skriver bambleordf­øre-ren til statsråd Ketil Solvik -Olsen. Han minner om at det er økende optimisme i regionen, og at industrien i Bamble annonserer planer om nybygging og utvidelser i milliardkl­assen. Opparbeidi­ng av nye industriog naeringsar­ealer er høyt prioritert, og det skal settes i gang regulering­sarbeid for å legge til rette for ytterliger­e vekst på vestsiden av Frierfjord­en.

«Industri og naeringsli­v er avhengig av god infrastruk­tur. Gassveiens standard tilfredsst­iller ikke disse behovene og er en bremseklos­s for videre utvikling. En utbedring av denne veien har vaert ønsket i naermere 40 år helt siden utbygginge­n av Rafnes-anleggene.

 ?? ARKIVFOTO ?? FARLIG TRANGT: Enkelte steder er «Gassveien» mellom Rugtvedt og Surtebogen livsfarlig smal, slik at tungbilene knapt kan møtes uten fare for sammenstøt.
ARKIVFOTO FARLIG TRANGT: Enkelte steder er «Gassveien» mellom Rugtvedt og Surtebogen livsfarlig smal, slik at tungbilene knapt kan møtes uten fare for sammenstøt.
 ?? ARKIVFOTO ?? SKRIVER BREV: Ordfører Hallgeir Kjeldal minner samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen om behovet for ny gassvei gjennom Bamble.
ARKIVFOTO SKRIVER BREV: Ordfører Hallgeir Kjeldal minner samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen om behovet for ny gassvei gjennom Bamble.
 ?? ARKIVFOTO ?? HISTORISK: Ketil Solvik-Olsen kan bli historisk dersom han får realisert Gassveien gjennom Bamble. Her sammen med Bård Hoksrud.
ARKIVFOTO HISTORISK: Ketil Solvik-Olsen kan bli historisk dersom han får realisert Gassveien gjennom Bamble. Her sammen med Bård Hoksrud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway