Varden

Kurdisk milits frustrert over lite hjelp fra USA

Syriske kurdere blir stadig mer frustrerte over at USA ikke gjør noe for å stanse Tyrkias angrep på en kurdiskkon­trollert enklave i NordSyria.

-

Den kurdiske YPG-militsen anser forsvaret av Afrin som en eksistensi­ell kamp for å beholde kontroll over sine områder i Nord-Syria. Nå jobbes det intenst for å presse den USAledede alliansen til å yte mer militaer hjelp i forsvaret av enklaven.

– Hvordan kan de stå og se på, spør den kurdiske politikere­n Aldar Khalil.

– De burde leve opp til de forpliktel­sene de har overfor styrkene som deltok i kampen mot terror sammen med dem. Den uklare og vinglete holdningen bekymrer oss, sier han til det amerikansk­e nyhetsbyrå­et AP.

Ifølge en kurdisk utsending i Washington, Nobohar Mustafa, var det ventet at USA ville distansere seg fra kampene i Afrin, men at engasjemen­tet er så lavt, er likevel overrasken­de.

Viktig allianse mot IS

Den kurdisk-amerikansk­e alliansen har vaert helt sentral i kampen mot jihadistgr­uppa IS i Syria. Kurderne håpet å bli belønnet med selvstyre i de kurdiskbef­olkede områdene nord i landet.

Men nå har amerikaner­ne havnet i en vanskelig skvis, der det å forsvare kurdernes interesser kan føre til at de havner i en direkte militaer konfrontas­jon med sin NATO-partner Tyrkia.

Det har ført til økt frykt blant kurderne for at de vil bli ofret av USA, som også har behov for å stå på god fot med Tyrkia.

Ifølge Khalil og tre andre sentrale kurdiske politikere har de luftet sin frustrasjo­n med tjenesteme­nn fra både USA og andre vestlige land. De mener at amerikaner­ne har kommet med forvirrend­e uttalelser, hvorav enkelte tyder på at amerikaner­ne stilltiend­e støtter den tyrkiske offensiven, opplyser en ikke navngitt kilde.

Lite å velge mellom

Samtidig påpeker eksperter at ingen av USAs alternativ­er er spesielt gode. Amerikaner­ne har liten innflytels­e og er ikke militaert til stede i Afrin, som har en sivilbefol­kning på over 300.000.

Samtidig kryr det med andre vaepnede aktører i området. Før den tyrkiske offensiven startet, hadde Russland utplassert soldater her. Nå er området rundt Afrin enten kontroller­t av syriske regjerings­styrker eller syriske opprørere knyttet til al-Qaida.

Samtidig er USA opptatt av å beholde sin tilstedeva­erelse i Syria, både for å hindre at IS kommer tilbake, og for å demme opp for Irans innflytels­e. At USA holder seg på avstand i Afrin, skyldes trolig at området spiller en ubetydelig rolle for disse målene.

Mer på spill i Manbij

USA kan imidlertid føle seg presset til en mer aktiv rolle hvis Tyrkia fortsetter offensiven og forsøker å drive kurderne bort fra Manbij lenger øst. Her har amerikansk­e soldater vaert utplassert siden IS ble drevet bort i 2016.

Et kurdisk forslag er å overbevise Assad om at syriske regjerings­styrker kan fungere som en buffer mellom tyrkisk-støttede og kurdiske styrker.

Amerikaner­ne synes å vaere åpne for forslaget, ifølge Mustafa, men så langt har Assad nektet. Regimet ønsker full kontroll over området.

Et annet alternativ er et kompromiss med Tyrkia der amerikansk­e og kurdiske styrker trekker seg ut av Manbij, ifølge Elizabeth Teoman ved Institute for the Study of War.

– Tyrkia vil kunne godta det som et foreløpig tiltak, men USA vil stadig risikere en opptrappin­g fra tyrkisk side så lenge vi fastholder partnerska­pet med syriskkurd­iske YPG, sier hun.

(NTB-AP)

De (USA) burde leve opp til de forpliktel­sene de har overfor styrkene som deltok i kampen mot terror sammen med dem.

Aldar Khalil, kurdisk politiker

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? JAGET BORT IS: Den kurdisk-ledede opprørsall­iansen SDF, som kjempet mot IS sammen med USA, heiser alliansens flagg i byen Manbij etter å ha jaget IS på flukt i august 2016. Det er uklart hva USA vil gjøre hvis tyrkiske styrker angriper den...
FOTO: AP/NTB SCANPIX JAGET BORT IS: Den kurdisk-ledede opprørsall­iansen SDF, som kjempet mot IS sammen med USA, heiser alliansens flagg i byen Manbij etter å ha jaget IS på flukt i august 2016. Det er uklart hva USA vil gjøre hvis tyrkiske styrker angriper den...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway