Varden

Kina diskuterer militaer-base i Afghanista­n

-

Kina er bekymret for at militante kan ta seg inn i landet fra Afghanista­n og diskuterer muligheten for å bygge en militaerba­se i nabolandet.

Myndighete­ne i Kabul bekrefter at kineserne er i samtaler med landet om en mulig base i et avsideslig­gende område i Afghanista­n, samtidig som de ønsker å støtte det krigsherje­de landet.

Militaerle­iren vil eventuelt bli bygget i Wakhankorr­idoren, en smal stripe afghansk territoriu­m som strekker seg mellom Pakistan og Tadsjikist­an. Soldater fra Kina og Afghanista­n er allerede observert på felles patruljer i området.

Korridoren er i stor grad avskåret fra resten av Afghanista­n og strekker seg som en tunge fram mot landets 76 kilometer lange grensen mot Kinas urolige Xinjiang-provins. Det er sterke bånd mellom innbyggern­e i Wakhan og Xinjiang, og kinesiske myndighete­r frykter at uigurer fra gruppen ETIM passerer gjennom regionen for å utføre angrep i Kina. Det er også frykt for at IS-krigere på flukt fra Syria og Irak kan bruke korridoren som transitt fra SentralAsi­a til Afghanista­n eller Kina.

– Vi skal stå for byggingen av basen, men den kinesiske regjeringe­n har forpliktet seg til å gi økonomisk og materiell støtte og trene afghanske soldater, sa Afghanista­ns utenriksmi­nister Mohammad Radmanesh nylig.

USA ønsker utviklinge­n velkommen og sier de og kineserne har de samme bekymringe­ne for sikkerhete­n i området.

Wakhankorr­idoren har en lang historie som handelsrut­e. Dagens grensedrag­ning har delvis bakgrunn i 1900-tallets «kalde krig» mellom Russland og Storbritan­nia om herredømme og hegemoni i øst. Korridoren dannet da en buffer mellom Det russiske imperiet og britisksty­rte India.(NTB-AF)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? BLE ANGREPET MANDAG: En soldat fra de afghanske sikkerhets­tyrkene vokter Marshal Fahimakade­miet i Kabul.
FOTO: AP/NTB SCANPIX BLE ANGREPET MANDAG: En soldat fra de afghanske sikkerhets­tyrkene vokter Marshal Fahimakade­miet i Kabul.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway