Varden

Stadig mer til de rikeste

Hvordan et land, eller område, fordeler sin produksjon av varer, tjenester og kulturelle verdier, mellom grupper og enkeltmenn­esker, er kanskje det viktigste spørsmålen­e innenfor områdene politikk og samfunnsøk­onomi.

-

Peder Rekkedal Gvarv, styremedle­m Midt-Telemark Senterpart­i

Handlingsv­alg som politikere gjør er oftest direkte avgjørende for resultatet både for enkelt menneske og grupper. (Det er mulig at forsvarog krigsprobl­ematikk er av like høg viktighet som økonomisk politikk?) World Ineqvality Rapport viser hvordan veksten i rikdom og kjøpekraft har blitt fordelt innenfor folkegrupp­ene de siste år. Jeg tar for meg statistikk fra 1980 til 2018.

I 1980 eide

1 prosent av de rikeste amerikaner­ne 11 prosent av de samlede inntektene i landet før skatt. I Vest-Europa var tilsvarend­e tall 10 prosent. I 2016 var tallene for USA 20 prosent og tallene for VestEuropa 12 prosent. Uten at jeg har klart å få fram statistikk for Norge, har jeg forstått det slik at Norge ligger naer snittallen­e for Vest-Europa. Statistikk over hvor mye de 10 prosent rikeste får av de samlede inntekter i 2016 er for følgende regioner/land: Midtøsten 60 prosent, Brasil 50 prosent, Afrika 50 prosent, USA/Canada 45 prosent, Kina 40 prosent, Europa 38 prosent.

Tendensen er at

en større og større del av inntektene og formuene havner på faerre og faerre hender. Tendensen er sterkere i USA enn i Europa. Dette er drøftet i en artikkel i Aftenposte­n den 21. januar i år. Årsakene synest å vaere at kapitaleie­rne får en stadig større del av overskudde­t i bedriftene enn det arbeiderne gjør, og at bedriftene får stadig bedre skattebeti­ngelser enn arbeidere gjør.

Privatiser­ing av offentlige

tjenester medfører en utvikling i samme retning. (Lavere lønnskostn­ader/ pensjonsko­stnader og uttak av overskudd). Formuesvek­st kommer av inntekt og formueøkni­ng i kapitalver­dier og eiendom, noe som i liten grad blir beskattet.

Land konkurrere­r om

å få bedrifter til å etablere seg ved å tilby lav skatt. Skattepara­dis som Irland og Sveits gir lavere bedriftsbe­skatning enn det øvrige Europa. Disse landene har også vekst i bokført brutto nasjonalpr­odukt som følge av at verdier som er skapt i andre land blir bokført og beskattet i disse skattepara­disene. Utviklinga som vi her ser er politikers­tyrt. Det ser ut som sentrale EU-land nå tar opp problemet (det bør Sp støtte). Her i Norge, som nå har en regjering av tre høyreparti­er som reduserer arveavgift­er, er mot skatt på eiendom og formue og vil privatiser­e offentlige tjenester, vil vi litt etter litt få amerikansk­e tilstander eller det som verre er.

La os håpe

at opposisjon­en klarer å få dette fram på en god måte før neste valg. Inntil videre må vi be for KrF, slik at de i noen grad kan hindre regjeringa i å fullføre sin politikk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway