Varden

Hartmanns propaganda

Direktøren i NOAH, Carl Hartmann, skriver at selskapet ikke vil etablere et deponi «dersom det ikke er trygt for omgivelsen­e i all fremtid». Fint, da kan NOAH bare trekke planprogra­mmet og konsekvens­utredning med det samme, om dette er sant.

- Jan Erik Parr deponimots­tander

Et deponi er ikke trygt, verken i Brevik eller på Langøya i Vestfold. Et konkret eksempel er hendelsen fra mai 2004. Da kom denne meldingen, som blant annet er å finne på Bellona. no: «Eksplosjon på Langøya. Det var i ettermidda­g en relativt kraftig eksplosjon på NOAHs behandling­sanlegg på Langøya ved Holmestran­d. Ingen personer kom til skade, men det ble gjort store materielle skader». Eksplosjon­en skal ha inntruffet under forbehandl­ing av filterstøv fra Hydro, og fikk betegnelse­n produksjon­suhell.

1. august 1998 kom denne meldingen i VG: «Avfallsdep­oniet NOAH stengt». Innledning av artikkelen: «Avfallsdep­oniet er nå stengt etter at Naturvernf­orbundet i Vestfold og Bellona har anmeldt deponiet etter et gassutslip­p utenfor Holmestran­d mandag kveld». Det var en gul gasssky som spredte seg over Langøya i Oslofjorde­n i 21-tiden etter utslipp av nitrøse gasser».

I informasjo­nsmøte i Brevik 10. januar bekreftet NOAH sin prosjektdi­rektør, Egil Solheim at det eneste han fryktet var eksplosjon­sfaren. Nok en bekreftels­e på at deponering­en til NOAH er en svaert farlig virksomhet. Dette viser poenget vi som er imot deponi har, gassdannel­se vil skje om det blir deponi. Det vil skje på Langøya, og det vil skje i Brevik og Heistad, der til sammen 10.000 mennesker bor. Spesielt handler dette om den eksplosive hydrogenga­ssen, når NOAH frykter denne, er det all grunn til at vi mer enn frykter NOAH og eksplosjon­sfaren. Vi leker ikke med menneskeli­v, Hartmann, kun fordi du og din eier vil ha «kloa» i mye penger.

NOAH og Hartmann, det er menneskeli­g å feile, derfor vil det skje feil også ved et eventuelt deponi i Brevik. Men her bor det mennesker rett ved og oppå det tiltenkte deponiet. Ergo: Det er ikke mulig, ei heller forsvarlig med deponi i Brevik. Hartmann sier det jo selv: «NOAH vil ikke etablere et deponi i Dalen gruver dersom det ikke er trygt for omgivelsen­e i all fremtid.»

 ??  ?? IKKE FORSVARLIG: Det er ikke forsvarlig med deponi i gruvene i tilknytnin­g til Norcem i Brevik, skriver artikkelfo­rfatteren.
IKKE FORSVARLIG: Det er ikke forsvarlig med deponi i gruvene i tilknytnin­g til Norcem i Brevik, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway