Varden

Støtter kommunenes nei

Planene om deponi i Dalen gruver i Brevik, Telemark bør skrinlegge­s på grunn av gruvenes naerhet til befolkning og stor lokal motstand. Naerhet til befolkning, skoler og infrastruk­tur er de viktigste grunner for å utelukke avfallsdep­oniet.

- Åge Frisk leder Porsgrunn Venstre Dag Yngland leder Bamble Venstre

Vi støtter også vår nye klima- og miljøminis­ter, Ola Elvestuen, i arbeidet for å moderniser­e norsk avfallspol­itikk, med reduksjon av avfall og mer gjenvinnin­g som sentrale mål. Elvestuen tok opp temaet avfallspla­n i stortingsh­øringen om avfall (Stortingsm­elding 45) den 15. januar 2018. En ny nasjonal avfallspla­n må også omfatte farlig avfall, slik EØS-avtalen krever. Deponering av avfall må begrenses til et minimum og lagres på en måte som muliggjør senere gjenvinnin­g med ny teknologi.

Porsgrunn og Bamble Venstre mener industrien i Grenland er godt rustet for å utvikle nye metoder for å behandle og redusere avfall. Et naert samarbeid med vår nye naeringsmi­nister fra Porsgrunn Høyre, Torbjørn Røe Isaksen, vil kunne legge grunnlaget for en ny vekstnaeri­ng i Telemark. Vi mener avfall skal betraktes som en ressurs som i størst mulig grad skal gjenvinnes lokalt. Mindre bruk-og-kast, mindre forbrennin­g og mer gjenvinnin­g kan ifølge EU skape 100.000 nye arbeidspla­sser og nå en omsetning på 100 milliarder euro i denne nye indutrien i Europa innen 2030. Søppelturi­sme med transport av avfall mellom land bør reduseres.

Porsgrunn og Bamble Venstre finner det underlig at Miljødepar­tementet så lenge har vaert fokusert på et mulig stordeponi for hele landet - med stor import av farlig avfall fra våre nordiske naboland. Bystyret i Porsgrunn sa nei til planene om et slikt deponi i mars 2015 og fikk støtte fra 7 nabokommun­er i Telemark og Vestfold. Det kommunale selvstyret bør respektere­s og kommunene bør selv få avgjøre på hvilken måte de vil ta del i det grønne skiftet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway