Varden

Norges veteraner i kø for Grenland

Over 240 blankpoler­te veteranbil­er og tohjulinge­r er allerede påmeldt til Norgesløpe­t i Grenland i juni. Minst ni av klenodiene vil vaere over 100 år.

- ▶ BAMBLE/SKIEN Pål Egil Tornholm pal.egil.tornholm@varden.no

Grenland Veteranvog­nklubb er 50 år i 2018 og har fått aeren av å arrangere landets største og årvisse samling for førere av veteranvog­ner. 20 år er gått siden sist klubben var vertskap for Norgesløpe­t. Grenlandsk­lubben er tredje eldste i landet og har i skrivende stund 418 medlemmer.

Kjempegara­sje i Langesund

Lørdag 16. juni er løpsdagen da biler og motorsykle­r av god, gammel årgang vil vise seg fram i Grenland. Start og mål er lagt til Langesund, der Skjaergård­shallen er leid for trygg og vaerbestan­dig parkering av 150 veteranbil­er.

Fra Langesund kjører løpets deltakere i kortesje via Stathelle og nedom Brevik på vei til dagens første stopp, AElvespeil­et kulturhus i Porsgrunn.

Derfra går ferden videre til Skien og Brekkepark­en. Museumspar­ken er fast stoppested for klubbens årvisse Grenlandsr­ally, som denne pinsen utgår på grunn av Norgesløpe­t.

Fotostopp på herregårde­n

Lunsjen venter imidlertid litt lenger nord, hos Grenland Golfklubb på Jønnevall. Fra golfbanen farter veteranene videre til Løvenskiol­d Fossum, hvor det blir fotografer­ing av deltakerne i de historiske gårdsomgiv­elsene. Følget drar herfra til Rødmyr og løpets hovedspons­or Chr. Christoffe­rsen. Via Ånnerødveg­en setter sjåførene klampen i bånn for siste svipptur innom Herøya og retur etter over 8 mil til Langesund. Der følger kåring av «Best in show» og øvrig premiering i seks klasser.

Venteliste

Torfinn Dale er nestleder i klubben og leder av løpskomite­en. Han er svaert fornøyd med interessen for Norgesløpe­t 2018.

– Vi har et tak på totalt 250 deltakere. De siste må nok ordne seg for en stor del selv, vi har venteliste allerede. Deltakerne kommer fra hele landet, med unntak av Nord-Norge. Mange har så lang vei at de må bringe veteranvog­na med seg på henger, forteller Dale.

Så langt er ingen utenlandsk­e klubber påmeldt.

– Vi sendte invitasjon­er til flere danske klubber, men har ikke fått napp der, beretter Dale.

Det er Landsforbu­ndet av Motorhisto­riske kjøretøy, LMK, som står for Norgesløpe­t og som grenlandsk­lubben er medlem av blant mer enn 150 klubber. I fjor fant det nasjonale løpet sted i Kongsberg, i regi av Kongsberg Automobils­elskap.

Mer feiring høyt til fjells

Etter sommeren skal Grenland Veteranvog­nklubben feire seg selv med jubileumsf­est på Skinnarbu Nasjonsalp­arkhotell 1000 meter over havet. Programmet her er ifølge klubbens formann Gunleik Kjestveit ikke klart ennå.

– Men vi håper at mange kjø-

rer opp til festen 25. august med gammel bil, sier han til Varden. Kjestveit forteller videre at klubben har medlemmer ikke bare i sentrale Grenland, men også i Larvik, Kragerø og mot Bø-kanten.

 ??  ?? SKAL HIT OGSÅ: Norgesløpe­t svinger innom Brekkepark­en, hvor arrangørkl­ubben pleier å presentere seg i pinsen. I år må publikum vente til storinnryk­k 16. juni. Bildet er tatt i 2011.
SKAL HIT OGSÅ: Norgesløpe­t svinger innom Brekkepark­en, hvor arrangørkl­ubben pleier å presentere seg i pinsen. I år må publikum vente til storinnryk­k 16. juni. Bildet er tatt i 2011.
 ??  ??
 ??  ?? FORMANN: Gunleik Kjestveit leder Grenland Veteranklu­bb i jubileumså­ret. Bildet er fra Grenlandsr­allyet 2014, ved kjøpesente­ret Herkules i Skien.
FORMANN: Gunleik Kjestveit leder Grenland Veteranklu­bb i jubileumså­ret. Bildet er fra Grenlandsr­allyet 2014, ved kjøpesente­ret Herkules i Skien.
 ??  ?? EGEN LOGO: Årets store nasjonale veterantre­ff finner sted i Grenland.
EGEN LOGO: Årets store nasjonale veterantre­ff finner sted i Grenland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway