Varden

Ellevill vasprat

Halve Drangedal Bortforkla­ring er på turné igjen, med kjeften i behold. Tom Jackie Haugen starta heimomkrin­g i Tokestua.

- Aslak Thorsen ▶ aslak.thorsen@varden.no

Tom Jackie Haugen, i ungdommen også kjent som «Hopalong» Haugen - han som forlangte at faren hans måtte leike hest med han, ellers kunne han ikke behølle han bare for møkkas skyld - starter sin nye turné på heimebane og «legg ikkje skjul på nokke». Det blir en sleivete rundreise i hans verden, som strekker seg fra naboen og heilt til Kreta.

Det er litt gammelt nytt, litt nyblanda med #metoo og litt nynytt. Han har med seg skravla og dialekten, gitaren og litt gresk musikalsk boksmat og forestilli­ngen kan godt ses på som en forsinka julaften, der svigermor som vanlig blir noe en er nødt til å forholde seg til, også i muslimske omgivelser.

På premieren i Drangedal fredag var det fullt hus og tilleggsfo­restilling­en lørdag var også bra besøkt, med stående applaus og et underfundi­g ekstranumm­er.

Snart kommer han til et lokalt kulturhus naer deg.

De som har fulgt den elleville drangedøle­n vet at han holder seg mye heimomkrin­g - i Drangedal der han har vokst opp og jobba som ambulerend­e vaktmester og i Kragerø der han har søkt politisk asyl.

Kreta

En annen plass der Tom Jackie og kona kjenner seg heime, er på Kreta, dit de reiser på årsmøte i familiesel­skapet for å bli enige om gjenvalg. Men husets vin blir mer og mer grumsete når turistane kommer, og Tom Jackie skildrer overbevise­nde åssen det går an å bli mett av grekernes kokekunst.

Moderne flyturer går det også an å få nok av, etter en plass i Tom Jackies sete fra Gardermoen til Athen. Den som har ledsaget sin bedre halvdel en tur innom Ikea, har imidlertid lett for å finne på nye tur-forslag.

Helse i hver dråpe?

Publikum blir kjent med «vintersupp­e» fra Drangedal og en faaast-lege som også skal ha noen dråper, og så blir det skikkelig krim på Sørlandsba­nen.

Nakne damer er det også på Sørlandet - skjønt damer?

Den humoristis­ke drangedøle­n leverer spenstige ordspill og lurer inn ettertanke i rå fleip, og han har mange gjenganger­e blant publikum. Kanskje fordi han vrenger falsk aerbødighe­t ut inn? En blir fort lemster i fliremuskl­ene av slikt.

 ?? ALLE FOTO: ASLAK THORSEN ?? MANGE SIDESPRANG: – Det blir nokken sidesprang, sier Tom Jackie Haugen som nå legger ut på turné rundtomkri­ng i Telemark hver helg fram til påske. Til Ibsenhuset kommer han 10.mars.
ALLE FOTO: ASLAK THORSEN MANGE SIDESPRANG: – Det blir nokken sidesprang, sier Tom Jackie Haugen som nå legger ut på turné rundtomkri­ng i Telemark hver helg fram til påske. Til Ibsenhuset kommer han 10.mars.
 ??  ?? HOS FAAASTLEGE­N: - Har alltid med urinprøve for sikkerhets skyld.
HOS FAAASTLEGE­N: - Har alltid med urinprøve for sikkerhets skyld.
 ??  ?? LADYSHAVE: - Kjøpte «Ladyshave» men den trakk ingen kvinnfolk.
LADYSHAVE: - Kjøpte «Ladyshave» men den trakk ingen kvinnfolk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway