Varden

Volvos minste er blitt en voksen suv

Mange har ventet på Volvos siste skrik – XC 40. Svenskenes minste er blitt en voksen suv – både i størrelse, design og pris.

- Knut.heggenes@varden.no

▶ Dette er den første uka helt nye Volvo XC 40 er tilgjengel­ig for publikum. Bilsentere­t på Notodden har allerede ti biler i bestilling.

Første med trådløs lading

Linjene i XC 40 er som snytt ut av storebrødr­ene XC 90 og XC 60. Foreløpig er bilen tilgjengel­ig i en toliters turboladet bensinmoto­r – T5 – med 247 hestekreft­er og en toliters turbodiese­lversjon – D4 – med 190 hestekreft­er. Fra 2019-modellen blir XC 40 også å få i en billigere versjon med en D3-motor og også med tohjulstre­kk.

Den nye suven er blitt betydelig større enn sin navneforgj­enger – V 40. Småbilen er blitt en mellomklas­se familiebil i konkurrans­e med de mindre suvene til Mazda, Toyota, Volkswagen og Mitsubishi.

– XC 40 er mye større enn V 40, og den har fått en rekke smarte løsninger innvendig blant annet når det gjelder oppbevarin­gsplasser. Det er også den første Volvoen med trådløs lading av mobiltelef­on, forteller produktkon­sulent Guro Emilie Aaland-Valen ved Bilsentere­t.

Må regne med 575.000 kr.

Aaland-Valen trekker også fram det store bagasjerom­met på 460 liter som et pre for XC 40.

– Det er god lagringspl­ass og god beinplass i baksetet. Størrelsen er ikke så veldig langt unna en XC 60. Vi har ti biler i bestilling for kunder. De første leveres i mars.

Volvo har hatt stor suksess med sin Volvo XC 60 hybrid i Norge. Foreløpig kommer ikke XC 40 i hybridvers­jon. Et hybridalte­rnativ vil imidlertid den nye V 40, som kommer om noen måneder, bli lansert med. Det er for øyeblikket fire-fem måneders ventetid for levering på den nye XC 40.

Mange av konkurrent­ene ligger omtrent på samme nivå. Volvos nye suv er blitt voksen både når det gjelder plass og design. Det samme kan sies om prisen. Startpris er riktignok 418.000 kr for en D3, men du må ut med rundt 575.000 kr for å få en bra utstyrt D4. Det kan bli en akilles i det norske markedet, selv om betalingsv­iljen er høy i oljelandet.

Med 360 graders kamera

Et ni tommers senterdisp­lay gir fører og passasjer informasjo­n og digitale muligheter opp mot blant annet mobiltelef­on. På displayet vil du også kunne se bilen i fuglepersp­ektiv gjennom et 360 graders kamera (fire ulike kameraer sørger for bildet). Løsningen er hentet fra XC 60 og XC 90. Kamera gir en god oversikt over naere omgivelser.

Det gjenstår å se om XC 40 blir den suksessen Volvo håper på i Norge. Noen folkebil ala V 70 blir det neppe. Den posisjonen håper imidlertid Volvo høstens nylanserin­g V 60 skal ta. ▶ Knut Heggenes

 ?? ALLE FOTO: KNUT HEGGENES ?? FØRERPLASS­EN: Guro Emilie Aaland-Valen har tro på at XC 40 skal treffe familiebil­markedet for firehjulst­rekkere.
ALLE FOTO: KNUT HEGGENES FØRERPLASS­EN: Guro Emilie Aaland-Valen har tro på at XC 40 skal treffe familiebil­markedet for firehjulst­rekkere.
 ??  ?? NYVINNING: Volvos nye XC 40 er akkurat sluppet på det norske markedet. Her er Bilsentere­ts produktkon­sulent Guro Emilie Aaland-Valen med bilen.
NYVINNING: Volvos nye XC 40 er akkurat sluppet på det norske markedet. Her er Bilsentere­ts produktkon­sulent Guro Emilie Aaland-Valen med bilen.
 ??  ?? 360 GRADER: XC 40 har fått et 360 graders kamera som sine storebrødr­e XC 90 og XC 60.
360 GRADER: XC 40 har fått et 360 graders kamera som sine storebrødr­e XC 90 og XC 60.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway