Varden

Nå eier hun Galleri Osebro alene

Trude Lyng har kjøpt ut de andre eierne av Galleri Osebro, og har store planer for kunstgalle­riet fremover.

- ▶ Vendy Berg Hegle vendy.berg.hegle@varden.no

Denne uken gikk de siste formalitet­ene i boks. Nå eier daglig leder Trude Lyng hele det 28. årige kunstgalle­riet på Osebro selv, men på sikt vil ansatte og nye potensiell­e investorer og samarbeids­partnere bli medeiere.

– Jeg kjenner det er både skummelt og gøy. Nå begynner jobben med å bygge galleriet videre, sier Lyng.

Laererikt år

Galleriet ble startet av Jørn Erik Øvald og Hilde Botnen i 1990. I 2017 kjøpte Lyng, Elisabeth Kirkenes og Hanne Nielsen 25 prosent av eierandele­ne hver, mens de siste 25 prosentene tilhørte Arne Jan Midgaard som inntil da hadde vaert heleier siden 2010.

– 2017 har vaert et enormt laererikt år. Jeg kjenner kunstfelte­t godt, men det å drive business har vaert en bratt laeringsku­rve for meg, sier Lyng.

Hun har vaert ansatt ved galleriet siden Midgaard tok over rundt 2010, men hadde en treåring pause da hun tok master i innovasjon og ledelse. Fra før av har hun lang erfaring fra kunstfelte­t.

Alt eller ingenting

Hun forteller at ønsket om å eie mer og dra galleriet i den retningen hun ville meldte seg raskt da hun ble medeier og daglig leder i fjor.

– For meg ble det et spørsmål om å enten gi det fra meg, eller satse alt. Det ble det siste, sier hun, og understrek­er at medarbeide­rne er viktig for valget hun har tatt.

I året som gikk ble det omsatte Galleri Osebro for 5,3 millioner kroner, noe som gir en vekst fra året før – da omsetninge­n var på 4,1 millioner. Galleriet har også blitt oppgradert innvendig. Nå har de fire ansatte, men Lyng har ønske om å øke både antall og stillings prosenter. Hun har inngått samarbeid med Assetto Capital og planlegger nye digitale løsninger. Galleri Osebro var tidlig ute med nettbutikk, og satser videre på dette.

Drar på hjemmeoppd­rag

De har over 100 kunstere knyttet til seg, og er det største helkommers­ielle galleriet mellom Oslo og Kristiansa­nd, ifølge Lyng. Itillegg til selve gallerivir­ksomheten gjør de også utsmykking s oppdrag for bedrifter, og drar dess utenpå« hjemmebesø­k» til private for å hjelpe og veilede dem med kunst i hjemmet.

– Neste steg er å satse mer på eventer og kunstfored­rag. Jeg syns det er veldig moro med kunst, og ønsker å smitte folk med begeistrin­gen. Det finnes ingen fasitsvar i kunsten, og en av mine fanesaker er å gjøre terskelen for å oppsøke og mene noe om kunst mye lavere enn den er i dag, sier hun, og utdyper engasjert:

– Folk er så ydmyke i møte med kunsten! Det syns jeg de ikke trenger å vaere. Med musikk, film og teater er man veldig tydelig på hva man mener, mens med kunst sier mange «Dette har jeg ikke greie på». Det er mye som kan sees i lys av kunsthisto­rie og metode, men det er jo din opplevelse av kunsten som betyr noe.

 ??  ??
 ??  ?? EIER HELE: Trude Lyng, daglig leder Galleri Osebro, har kjøpt ut de andre og eier nå hele galleriet. – For meg ble det et spørsmål om å gi det fra meg, eller satse alt, sier hun med skrekkblan­det fryd.
EIER HELE: Trude Lyng, daglig leder Galleri Osebro, har kjøpt ut de andre og eier nå hele galleriet. – For meg ble det et spørsmål om å gi det fra meg, eller satse alt, sier hun med skrekkblan­det fryd.
 ??  ?? 28 ÅR PÅ OSEBRO: Galleri Osebro åpnet dørene i 1990.
28 ÅR PÅ OSEBRO: Galleri Osebro åpnet dørene i 1990.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway