Varden

Må ha landsdekke­nde dyrepoliti

-

Skrekkbild­ene på tv-skjermen forleden avslørte hvor forferdeli­g situasjone­n kan vaere innenfor svineavl i norsk landbruk.

Flertallet av bønder gjør en respektabe­l jobb, i dyrevelfer­d og etisk nivå for levende vesener prisgitt menneskeli­g omsorg. Men reportasje­r som denne viser hvor forferdeli­g forholdene kan vaere i deler av bransjen. Hjelpeløse, syke og skadede dyr knapt i stand til å krype rundt i gjørme, skitt og avføring, uten hjelp eller pleie innen rekkevidde.

Den avskyelige tv-dokumentar­en viser på ny hvor aktuelt et landsdekke­nde dyrepoliti er også hos oss. I land som for eksempel USA, har ordningen for lengst vist sin berettigel­se, og vil bestå.

Det er dessverre liten grunn til å tro at det er mindre dyreplager­i, vanskjøtse­l og brudd på alt som heter vett og forstand i avl av firbeinte skapninger hos oss enn andre steder. Hvert eneste år leser vi om dyr med grusom utsulting og pinefull død i norske fjøs og driftsbygn­inger, fordi dem med ansvar for disse skapningen­e svikter og skaper ufattelige tragedier.

Med et aktivt dyrepoliti på farten der sporadiske veterinaer­besøk har små sjanser til å utrette noe av betydning, kan det skapes en gyllen sjanse for at norsk landbruk går i bresjen for et humant og på alle måter forsvarlig dyrehold. Nøkkelord er her som på omtrent alle andre felter i samfunnet: Kontroll og tilsyn. Trond Andersen, Skien

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway