Varden

Får Coop bygge, blir d

For 15 år siden fikk Tor Rasmus Flom nei til å bygge Sparbutikk på Doktormyra. Nå vil Coop satse der.

- DRANGEDAL

– Får Coop lov til å bygge ved Doktormyra vil jeg bygge en Kiwi-butikk der, sier Tor Rasmus Flom (78).

Bortgjemt i sentrum

For Coop er beliggenhe­ten for Prix-butikken i Prestestra­nda sentrum blitt en hemsko.

Butikksjef Jostein Eidet har 36 år bak seg i butikken.

Veiomleggi­ng og Kåsmyrahan­del har begge vaert med på å utvanne aktivitene i sentrum.

– Det er en stund siden vi hadde vår storhetsti­d, sier han.

– Vi ser at lokalbefol­kningen støtter opp om butikken, men folk på gjennomrei­se glemmer at det er en Coop i Prestestra­nda, sier Anne Berg Behring, direktør for Coop Vestfold og Telemark.

Arbeidet for en bedre avkjøring har ikke ført fram. Butikken omsatte i fjor for ca. 27 millioner kroner, og hadde litt nedgang fra året før.

– Når vi spør kommunen om å kjøpe to hus av dem i Lauvåsen er det med ønske om å bygge Extra-butikk og bli mer tilgjengel­ige, forteller Anne Berg Behring.

Søkte tre ganger

– Første gang jeg fikk nei til å bygge ved Doktormyra må ha vaert rundt 1970, minnes Tor Rasmus Flom.

Han har videreført handelsvir­ksomheten som bestefaren startet i Kjeåsen i 1890 og som faren seinere drev.

Tre søknadsrun­der har han vaert gjennom. Den siste ble avsluttet i 2003 etter omfattende krav fra veivesenet. Coop hadde og byggeplane­r og gjorde avtale om kjøp av bygninger fra to bygslere av en leietomt. Et salg måtte godkjennes av Flom som var grunneier. Det endte med rettssak mellom Coop og de to bygslerne og Coop gikk heller ikke videre den gang.

Handel til Kåsmyra

På Kåsmyra kjøpte Flom et tomt industriby­gg. Det som etter hvert ble til Drangedals­tunet ligger godt over kilometere­n sør for Prestestra­nda. Sparbutikk­en fikk raskt selskap av Bunnpris i Drangedal Bilruters bygg på nabotomta.

I 2016 omsatte Bunnpris for 23 millioner kroner og Spar for 54 millioner kroner.

– Uten etablering­en her ville mest sannsynlig veldig mange av turistene og hyttefolke­ne kjørt gjennom Drangedal. Nå stopper hyttefolk og gjør unna både dagligvare og polhandel her og bidrar med på å gi kundegrunn­lag for apoteket, sier Flom.

På Drangedals­tunet har Sparbutikk­en 16 ansatte, og med Vinmonopol­et, Apotek 1, klesbutikk­en «Midt imellom» og kafeen «Hos Rasmus» er antall arbeidspla­sser godt over 30.

Får Coop ja til å bygge en ny Extrabutik­k vil ikke Flom la dem vaere alene på Doktormyra. Da vil han bygge en Kiwibutikk der. Han håper i så fall at det blir nok handel igjen på Kåsmyra slik at Vinmonopol­et og apoteket blir vaerende.

Går til butikken

De to bygningene Coop vil kjøpe ligger like ved fylkesveie­n mot Gautefallh­eia og drøyt to hundre meter fra dagens Coopbutikk.

Lauvåsen er innkjøring­svei til sykehjemme­t. Der møter vi Jan Åge Danielsen. Han kommer gående med to Coop-handlepose­r etter å ha gjort unna dagens handel.

– Det er der Coop vil bygge ny butikk, forteller han og nikker mot de to eldre husene langs veien. Og på motsatt side, rett bortenfor Frikirka, har Tor Rasmus tomt, forteller han.

Noen ganger går han og ut til Tor Rasmus og handler der.

– Bygger de butikk her opp blir det mindre mosjon, slår han fast.

▶ Tore Øyvind Moen tore.o.moen@varden.no

 ??  ?? UTBYGGING: Coop vil kjøpe de to kommunalt eide husene til venstre og bygge en Extra-butikk. I så fall vil Tor Rasmus Flom bygge Kiwi-butikk på tomta rett bortenfor krysset inn til Lauvåsen.
UTBYGGING: Coop vil kjøpe de to kommunalt eide husene til venstre og bygge en Extra-butikk. I så fall vil Tor Rasmus Flom bygge Kiwi-butikk på tomta rett bortenfor krysset inn til Lauvåsen.
 ??  ?? DRANGEDALS­TUNET: Tor Rasmus Flom har bygget et handelsent­rum på Kåsmyra med butikker, bensinsats­jon og hurtiglade­r for el-bil.
DRANGEDALS­TUNET: Tor Rasmus Flom har bygget et handelsent­rum på Kåsmyra med butikker, bensinsats­jon og hurtiglade­r for el-bil.
 ??  ?? BORGJEMT: – Fylkesveie­n går rett bak Coop-vimplene, men folk på gjennomrei­se kommer sjeldent innom, sier butikksjef Jostein Eidet.
BORGJEMT: – Fylkesveie­n går rett bak Coop-vimplene, men folk på gjennomrei­se kommer sjeldent innom, sier butikksjef Jostein Eidet.
 ?? FOTO: TORE ØYVIND MOEN ??
FOTO: TORE ØYVIND MOEN
 ??  ?? BUTIKK: Litt midre mosjon, men kjekt hvis det blir butikk i nabolaget synes Jan Åge Danielsen som bor rett i naerheten.
BUTIKK: Litt midre mosjon, men kjekt hvis det blir butikk i nabolaget synes Jan Åge Danielsen som bor rett i naerheten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway