Varden

Kan bli tvunget til åpne møter

Ordfører Robin Kåss kan bli nødt til droppe de lukkede gruppelede­rmøtene. Det liker han dårlig.

- Per.arne.rennestrau­m@varden.no

▶ Han innser at det ikke er noen vei utenom dersom andre politikere er uenige i hans vurdering.

«Hvis en eller flere gruppelede­re ønsker å avvikle gruppelede­rmøtene helt, og flytte nåvaerende temaer til formannska­pet, så er jeg selvfølgel­ig åpen for det, selv om jeg personlig synes det ville vaere en ulempe», skriver Kåss i sin redegjørel­se til kontrollut­valget.

6. mars må ordføreren stille i utvalget for å forklare seg om møtene, etter at Varden har rettet oppmerksom­heten mot ordningen.

Porsgrunn Utvikling

Gruppelede­rne har tidligere blitt rommet sammen for å diskutere et forslag om nedlegging av valglokale­r. Også kritikk mot tidligere styreleder Ole Henrik Lia i Porsgrunn utvikling har vaert oppe til diskusjon.

Det foregår ikke politiske forhandlin­ger eller drøfting i gruppelede­rmøtene, hevder Robin Kåss i sitt notat.

Selv om det kan bli nødvendig, argumenter­er han sterkt for at møtene ikke blir åpne og gjort til et formelt organ.

«Jeg ønsker ikke å lage gruppelede­rmøte som et nytt folkevalgt organ i tillegg til formannska­pet. Statusen til gruppelede­rmøtet vil vaere uklar, og vil stride mot våre prinsipper om en transparen­t totrinns behandling av saker», mener han.

I Bamble er gruppelede­rmøtene åpne for publikum og presse. Både innkalling, selve møtet og protokolle­n er tilgjengel­ig for kommunens innbyggere.

Opptatt av åpenhet

På tross av Porsgrunns hysjmøter, mener Kåss at døra ellers står på vidt gap.

«Jeg er opptatt av å ha størst mulig grad av åpenhet. Jeg har gjort konkrete tiltak for meroffentl­ighet blant annet ved å offentligg­jøre egen kalender på nett, og å offentligg­jøre innbyggerh­envendelse­r i postlister. Vi har også et aktivt informasjo­nsarbeid gjennom blant annet Facebook, åpne folkemøter og aktive invitasjon­er til pressen», opplyser Kåss om.

Eksempler

Han nevner noen eksempler på hva som kan bli diskutert på gruppelede­rmøtene.

«(...)organiseri­ng av votering, feil opptelling votering, fravaersre­gler, folkevalgt­reglement, møteledels­e og bruk av replikker/taletid. Jeg opplever at gruppelede­rne og ordfører laerer mye av hverandre, og jeg har fått nyttig laering som ny i min rolle.»

Ikke fritt fram

Selv om de omstridte møtene skulle overleve i sin nåvaerende form, er Kåss klar på at det ikke er fritt fram.

«Ordfører og gruppelede­rne har et felles ansvar for at det ikke skal foregå saksbehand­ling eller forberedel­se av saker til bystyret i gruppelede­rmøtet», understrek­es det i notatet.

▶ Per Arne Rennestrau­m

 ??  ??
 ??  ?? REDEGJØR: Robin Kåss redegjør for sine synspunkte­r i et notat til kontrollut­valget.
FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M
REDEGJØR: Robin Kåss redegjør for sine synspunkte­r i et notat til kontrollut­valget. FOTO: PER ARNE RENNESTRAU­M

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway