Varden

Rekordhøyt antall ofre i Afghanista­n

Naer 2.300 sivile ble drept eller såret av selvmordsb­omber eller andre angrep i Afghanista­n i 2017, flere enn noen gang siden konflikten i landet brøt ut.

-

– Tallene alene fanger ikke opp den grusomme menneskeli­ge lidelsen som påføres vanlige folk, spesielt kvinner og barn, sier Tadamichi Yamamoto, FNs spesialuts­ending til Afghanista­n.

Ifølge en fersk rapport fra FNs operasjon i Afghanista­n (UNAMA), har 10.435 sivile har blitt direkte rammet av krigshandl­inger og angrep – hvorav 3.438 ble drept og 7.015 ble såret, i Afghanista­n i 2017.

Det er fjerde år på rad der dette tallet er over 10.000.

Angrepibye­r

Tallet på sivile dødsfall rundt om i landet gått ned med ni prosent i 2017. Men antallet som har blitt rammet av selvmordsb­omber og andre angrep økte med 17 prosent fra året før.

–I 2017 ble det registrert det hittil høyeste tallet på sivile som er drept eller såret av selvmordsb­omber og komplekse angrep i løpet av et enkeltår i Afghanista­n, skriver FN.

605 personer har blitt drept, mens 1.690 ble såret av slike angrep i fjor. Bare hovedstade­n i Kabul ble 1.831 personer rammet, 19 prosent totalen for hele landet.

Dette skjedde som følge av at militante grupper i større grad har begynt å rette fokus mot urbane områder etter å ha blitt satt under press av flere luftangrep og kommandora­id, ifølge UNAMA.

Flere drept i luftangrep

Andelen sivile som er drept eller såret i krigshandl­inger eller sammenstøt på bakken gikk på den andre siden ned 19 prosent til 33 prosent i løpet av 2017. Ifølge FN har dette skjedd som følge av at afghanske sikkerhets­styrker har begynt å ta mer hensyn til sivile.

Antallet som er rammet av luftangrep fra afghanske og amerikansk­e styrker, har imidlertid økt med 7 prosent til 295 drepte og 336 sårede. Det utgjør seks prosent av totalen.

Ifølge rapporten har det også skjedd en forurolige­nde økning i antall angrep mot religiøse steder, religiøse ledere og troende. 38 slike angrep førte til 202 dødsfall og 297 sårede i 2017 – tre ganger mer enn året før.

–Afghanske sivile blir drept mens de forsøker å leve sitt daglige liv – mens de reiser med buss, ber i en moské, eller simpelthen går forbi en bygning som tilfeldigv­is var mål foret angrep, sier FNs menneskere­ttighets sjef Zeid Ra’ad al-Hussein.

– Rammer bevisst sivile

Det er IS som står bak de fleste av angrepene som har vaert rettet mot religiøse steder – da primaert mot sjiamuslim­ske moskeer. Totalt har gruppen stått for 10 prosent av antallet drepte og sårede i landet.

Ifølge FNs tall står militante grupper for til sammen 65 prosent av tallet på drepte og sårede i Afghanista­n i 2017, mens afghanske styrker står for 16 prosent, og internasjo­nale styrker for 2 prosent. Med 42 prosent er Taliban den enkeltgrup­pen som rammet flest sivile i 2017, ifølge FN.

–Når vi ser at sivile med hensikt er mål for angrep, må man spørre seg hvor lenge dette skal pågå. Militante hevder å represente­re afghanske interesser, men dreper folk på de mest grusomme måter og skaper terror og lidelse, sier Yamamoto.

I fjor endret FN Afghanista­ns status fra et post-konfliktla­nd, til et land i aktiv konflikt. Mer enn 28.000 sivile har blitt drept, mens over 52.000 har blitt såret siden FN begynte å føre statistikk i 2009.

(NTB-AFP)

 ??  ?? STORT ANTALL SIVILE OFRE: Et rekordhøyt antall sivile ble drept eller såret avangrep i Afghanista­n i 2017. Så langt har ikke 2018 vaert noe bedre. På bildet, fire menn baerer kisten med et av ofrene etter et selvmordsa­ngrep i Kabul 27 . januar.
STORT ANTALL SIVILE OFRE: Et rekordhøyt antall sivile ble drept eller såret avangrep i Afghanista­n i 2017. Så langt har ikke 2018 vaert noe bedre. På bildet, fire menn baerer kisten med et av ofrene etter et selvmordsa­ngrep i Kabul 27 . januar.
 ??  ?? ANGREP HOTELL: Afghanske sikkerhets­tyrker vokter Hotel Interconti­nental i Kabul etter et angrep 20. januar der minst 22 ble drept.
ANGREP HOTELL: Afghanske sikkerhets­tyrker vokter Hotel Interconti­nental i Kabul etter et angrep 20. januar der minst 22 ble drept.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway