Varden

Sterk økning av barn som lever i konfliktso­ner

-

Ett av seks barn, drøye 350 millioner, lever i konfliktso­ner, viser en ny rapport. Det er en økning på 75 prosent siden 1995, da tallet var rundt 200 millioner.

Torsdag la Redd Barna fram rapporten «The War on Children», som er basert på ny forskning fra Institutt for fredsforsk­ning (PRIO).

Rapporten kom i anledning av at flere av verdens ledere, blant dem utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide, i helgen var samlet til sikkerhets­konferanse i München.

Grove forbrytels­er

Ved å kombinere data om konflikthe­ndelser og befolkning­sdata, anslår PRIO at mange av barna i verdens konfliktso­ner har blitt utsatt for en eller flere av det FN kategorise­rer som de seks grove forbrytels­ene mot barn i konflikt: drap og lemlesting, rekrutteri­ng og misbruk, seksuell vold, bortføring, angrep mot skoler og sykehus og forhindret tilgang til humanitaer hjelp.

– Denne rapporten viser at verdenssam­funnet ikke evner å beskytte barn i krig. Å ikke gjøre noe, er å stå på samme side som forbrytern­e. Med denne kunnskapen må verdensled­erne agere. Det er på tide å stanse krigen mot barn, sier Tove Wang, generalsek­retaer i Redd Barna.

Drap og lemlestels­er

Bare siden 2010 har hendelser der barn har blitt drept og lemlestet økt med naermere 300 prosent, viser FN-tall.

Tilfeller hvor mennesker blir nektet livsviktig humanitaer hjelp, som mat, vann og medisiner, har steget med mer enn 1500 prosent siden 2010. Rapporten viser at.

– Vi håper at vår egen utenriksmi­nister vil vaere en sterk stemme for at barn beskyttes bedre i krig og konflikt, sier Wang.

(NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? KONFLIKTLA­ND: Syria, Afghanista­n og Somalia (bildet) var de farligste konfliktla­ndene for barn i 2016, viser en ny rapport fra Redd Barna.
FOTO: AP/NTB SCANPIX KONFLIKTLA­ND: Syria, Afghanista­n og Somalia (bildet) var de farligste konfliktla­ndene for barn i 2016, viser en ny rapport fra Redd Barna.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LA FRAM RAPPORT: Tove Romsaas Wang, generalsek­retaer i Redd Barna.
FOTO: NTB SCANPIX LA FRAM RAPPORT: Tove Romsaas Wang, generalsek­retaer i Redd Barna.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway