Varden

Ukultur og Solbergs troverdigh­et

- Svein Bøe Skien

I kjølvannet av #Metoo-kampanjen foregår det nå en opprydding i en ukultur som også har rammet i det politiske miljøet, og det er bra.

En tidligere fylkeslede­r i Høyre er arrestert og under etterforsk­ning for sex trakasseri­nger. Tidligere leder i Unge Høyre, Kristian Tonning Riise, har måttet trekke seg som følge av upassende oppførsel og sex trakasseri­nger. Ledelsen i Høyre og Unge Høyre har mot tattmange varslingss­aker der blant annet Kristian Tonning Riise har vaert innblandet.

Hvaharvår statsminis­ter gjort i denne perioden? Hun har sittet helt stille i båten, en strategi hun behersker godt. Sannsynlig­vis har hun håpet at det hele ville gli over. Men takket vaere media har trykket på den tidligere Unge Høyre lederen bare økt. Dermed måtte Erna Solberg rykke ut og skifte strategi.

Hun gjorde varslersak­ene til en organisasj­onsmessig sak og lot generalsek­retaer Jon-Ragnar Aarset håndtere saken i media. Han bedyrer at ledelsen har tatt saken på alvor og beklager det hele. Problemet er at saken mot Kristian Tonning Riise ikke først og fremst er en partisak. Han har brukt sin posisjon og makt til å skjenke yngre jenter fulle for deretter utnytte dem seksuelt. Dette er sannsynlig­vis straffbart ifølge norsk lov, og er dermed ikke kun en partisak.

Det positive i denne saken er Unge Høyres nye leder Sandra Bruflot som har stått fram og tatt ansvar. Hun innrømmer at UH ikke har forstått alvoret i saken og beklager dette på det sterkeste. Statsminis­ter Solberg hevder nå at Høyre burde ha reagert og tatt varslerne på alvor. Hvorfor det ikke har skjedd påstår hun skyldes at hun først 11. januar 2018 fikk greie på varslingss­akene.

Er det sannsynlig at statsminis­ter Solberg ikke har visst om alle varslingss­akene som gjaldt for eksempel Kristian Tonning Riise? De ble sendt både til ledelsen i Unge Høyre og Høyre. Mellom 2012 og 11. januar 2018 innkom det 21 varslingss­aker bare på ham. Solberg har ingenting sett, ingenting hørt, ingenting visst. Kan vi stole på det hun sier?

 ?? FOTO: SCANPIX ?? VISSTE IKKE: Er det sannsynlig at statsminis­ter Erna Solberg, her sammen med generalsek­retaer John-Ragnar Aarseth, ikke visste noe om varslingss­akene, spør artikkelfo­rfatteren.
FOTO: SCANPIX VISSTE IKKE: Er det sannsynlig at statsminis­ter Erna Solberg, her sammen med generalsek­retaer John-Ragnar Aarseth, ikke visste noe om varslingss­akene, spør artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway